Anýz
Anýz vonný (Pimpinella anisum)
Pravděpodobně pochází z Přední Asie. Hojně se pěstuje ve Španělsku, Itálii, Bulharsku a v Indii. Staří Římané z něj připravovali zvláštní kořeněný koláč zvaný mustaceus, který se podával jako závěrečná tečka při hodech.
Sbírá se plod. Okolíky se seřezávají v srpnu a září před plnou zralostí plodů. Po dozrání se vymlátí a dosoušejí se v tenkých vrstvách pod střechou nebo umělou teplotou do 40°C.
Droga má baktericidní účinky. Působí proti plynatosti, má uklidňující účinek na zažívací ústrojí. Podává se při zánětech horních cest dýchacích jako výborné expektorans. Též povzbuzuje sekreci všech žláz i žláz mléčných. Podává se formou nálevu nebo prášku 3 x denně 1 g. Směs anýzového a rozmarýnového oleje se používá proti zákožce svrabové.
♦Nálev: 4 čajové lžičky drcených plodů přelijeme šálkem vařící vody. Po 10 minutách se scedí. Pije se obden.
♦Anýzové bonbony proti kašli: Z půl lžičky anýzu a trochy vody svaříme silný extrakt. Pak z cukru, kousku másla a lžíce vody svaříme hustý karamel a do něj vmícháme pár kapek anýzového extraktu. Na plech, alobal nebo skleněný talíř lžičkou klademe hroudičky karamelu, který po ztuhnutí lehce sloupneme. A máme účinné a chutné bonbony.
♦V kosmetice se uplatňují semena a olej. Semena jsou základní surovinou pro přípravu pleťových masek. Olej se používá do ústních vod, zubních past, mýdel a parfémů.
♦V kuchyni: Celá nebo drcená semena se přidávají do chleba, pečiva, smetanových sýrů, nálevů atd. Listy a stonky se užívají k přípravě salátů, ke zdobení jídel, přidávají se také do polévek a k dušenému masu.
Vedlejší účinky: Je potřeba zachovat opatrnost při užívání čisté silice neboť při předávkování může dojít k otoku mozku a plic.