Jak připravit bylinné šťávy
Jak připravit bylinné a zeleninové šťávy?
Z kořenové zeleniny, včetně okurek, nejsnadněji získáme šťávu na speciální elektrické odstředivce. Nemáme-li ji, zeleninu rozetřeme ( jako brambory na placky) a přes plátýnko nebo nylonovou punčochu vyždímáme.
Ne každá zelenina ( obzvlášť kořenová) vydá ze sebe tímto způsobem dostatečné množství šťávy. Proto raději použijeme mixér. Do něho dáme potřebné množství studené vody a do ní vložíme na kostičky nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou zeleninu, kterou dokonale rozmixujeme. Hmotu přes plátýnko vyždímáme a tím získáme léčivou šťávu.
Bylinné šťávy vyrábíme taktéž rozmixováním příslušných bylin. Pokud jde o březovou šťávu, tu lze získat rovněž rozmixováním březových listů.
Potřebujeme-li šťávu ohřát, ohříváme ji na mírném ohni ve smaltované nádobě ( pokud možno ne v kovové, neboť stykem s kovem se léčivé látky znehodnocují), za stálého míchání.
Ohříváme ji na teplotu lidského těla ( cca 36.7°C).
Šťávu nikdy nepijeme jako vodu, ale po troškách srkáme a v ústech prosliníme.
V chladničce se může šťáva skladovat nejlépe max. 1 den. Delším skladováním se šťáva znehodnocuje.
Bříza https://brumlovy.estranky.cz/clanky/byliny/brezova-stava.html
Celer https://brumlovy.estranky.cz/clanky/byliny/celerova-stava.html
Cibule https://brumlovy.estranky.cz/clanky/byliny/cibulova-stava.html
Česnek https://brumlovy.estranky.cz/clanky/byliny/cesnekova-stava.html
Hořec https://brumlovy.estranky.cz/clanky/byliny/horcova-stava.html