Bazalka
Bazalka pravá (Ocimum basillicum)
Tato jednoletá, až 50 cm vysoká, silně aromatická rostlina je prý obdařena božskou mocí. Indové na ní přísahali při soudu a uctívali ji jako posvátnou. O bazalce koluje pověst, že byla nalezena poblíž Ježíšova hrobu a z toho důvodu ji řecké církve z ní vyráběly svěcenou vodu. Na Haiti je zasvěcena bohyni lásky Erzulii. Mexičané věří, že přitahuje peníze i zbloudilé milence a v Evropě chránila před čarodějnicemi. Nyní je známá především jako koření a léčivá bylina.
Pěstování
Daří se jí na slunném místě v normální půdě. Vysévá se od března, v chladnějších oblastech po ledových mužích, v květináči celoročně. Semena do vlhké půdy jen lehce vtlačit. Na záhonu rostliny vyjednotit na spon 30 x 30 cm, v truhlíku se jednotit nemusí. Jakmile se otevřou první květy, seřízne se i se stonky. Lístky otrhávat dle potřeby, v létě je lze sušit ve stínu a skladovat ve sklenici s víčkem. Čerstvě utržené lístky lze rovněž zmrazit nebo je ve sklenici zalít půl centimetru nad povrch olejem nebo octem a zavíčkovat. Jsou vynikající do salátů, sýrů a na pizzu. Sušená nať se používá do omáček, polévek, salátů a na maso. Bazalku zaléváme málo a častěji, aby neuhnívala. Zálivku provádíme v poledních hodinách, nikdy ne večer. V horkém počasí je vhodné rostlinu rosit.
Sbírá se nať za květu od června do září seřezáváním rostlin 10-15 cm nad zemí. Suší se rychle v tenkých vrstvách ve stínu, případně v sušárně umělým teplem do 35°C. Usušená se skladuje v dobře uzavřených obalech, nikdy však v obalech z plastu.
Bazalka ve formě koření i čaje podporuje trávení. Mast z 5g rozemleté sušené natě a 50 g čerstvě vyškvařeného vepřového sádla je výborná na rozpraskané rty. Na záněty dásní, nosohltanu a mandlí pomáhá kloktadlo: 2 lžíce natě dáme do 1 dcl studené vody, necháme přejít varem, scedíme a necháme vychladnout.
Spolehlivé projímadlo získáme smícháním lžičky sušené natě, 1 dcl přírodního bílého vína a lžičky ricinového oleje. Necháme přejít varem a scedíme. Pije se vlažné na lačno.
Ze 3 lžic sušené bazalkové natě, šťávy z 1 citronu, 0.5 l vody a trochy cukru si lze připravit chutný osvěžující nápoj, vhodný i proti horečce. Používá se formou nálevu při nadýmání, při chorobách trávicího traktu, chronickém žaludečním kataru a chorobách močového měchýře, při nespavosti, migréně a nervově podmíněné závrati, jelikož má mírně uklidňující účinky. Vypuzuje střevní parazity a působí antibakteriálně. Látky, které během dne bazalka vylučuje, odhání mouchy. Šťáva z rozmačkaných listů rozetřená na pokožku odpuzuje komáry a ovády. Sušená nať se přidává i do purpury.
Zevně se používá k obkladům na opruzená místa na kůži, k ošetření špatně se hojících ran a formou posilujících aromatických koupelí ať celkových nebo částečných koupelí rukou a nohou. Neměla by se podávat v těhotenství.
Nálev připravíme z 1 čajové lžičky drogy na šálek vařící vody, 10 minut louhujeme. Scedíme a podáváme 2 x denně.