Bedrník
Bedrník obecný (Pimpinella saxifraga)
Vytrvalá bylina ze Středomoří původem. Roste po celé Evropě a v Přední Asii. U nás je dosti hojný na suchých loukách, pastvinách a mezích ve světlých lesích.
Byl znám už starým Řekům, jež ho nazývali kaukalis. V 18. století přidávali čeští sládkové kořeny bedrníku do piva, ke zlepšení jeho chuti.
Kořen se sbírá buď v březnu, nebo v září a říjnu. Po očištění se podélně rozřízne a suší v tenkých vrstvách ve stínu. Lze jej sušit i umělým teplem do 40°C. Droga se uchovává v dobře těsnících nádobách, neboť snadno vlhne a bývá napadána škůdci.
Kořen se užívá při bronchitidě jako prostředek tišící kašel a chrapot, při zánětu hrtanu a zánětu průdušnice. Užívá se také při léčbě močových kamenů, zvláště ve směsích. Posiluje centrální nervový systém, zlepšuje potenci a hodí se k podpůrné protirakovinné léčbě.
Zevně se používá formou obkladů na špatně se hojící rány, omrzliny a na lupénku. Vodní i lihové výtažky se používají jako kloktadlo při onemocnění dutiny ústní a hrtanu.
♦Nálev: 1 čajovou lžičku drogy přelijeme šálkem vařící vody, 10 minut louhujeme a scedíme. Pije se 2-3 šálky denně.
♦Odvar: 1 čajovou lžičku drogy přelijeme 250 ml studené vody, vaříme 1 minutu, 5 minut louhujeme a scedíme. Pije se teplý 3 x denně.
♦Prášek: Drogu jemně rozdrtíme, přesejeme přes síto na mouku a podáváme 3 x denně 1g, jenž zapíjíme vodou.
♦Tinktura: 20 g hrubě práškované drogy přelijeme 200ml 50% lihu a macerujeme 14 dní v dobře uzavřené láhvi na slunci nebo v teple. Poté přecedíme, drogu vylisujeme a přefiltrujeme. Užívá se v jednotlivé dávce 20-25 kapek.
♦Víno: 100 g jemně rozkrájeného kořene přelijeme 1 l bílého přírodního vína a necháme 3 týdny macerovat. Poté scedíme a podáváme 2 x denně 2 polévkové lžíce před jídlem po dobu 2-3 týdnů.
Vedlejší účinky: Droga nemá v podstatě vedlejší účinky až na to, že při jejím užívání není vhodné slunění, neboť tzv.kumariny, jež obsahuje,mají fotosenzibilizační účinky na kůži.