Bez
Zralé plody černého bezu, peckovičky, se zdají být černé, ale po rozmačkání se zbarví do sytě temného purpuru. Právě toto barvivo, spolu s dalšími látkami, mají na naše tělo příznivý vliv. Bezinky bychom neměli pojídat syrové. To svědčí jen ptákům, pro lidi je syrový mírně jedovatý a může způsobit nevolnost a žaludeční obtíže.
Bez černý obsahuje vitaminy A a C, skupiny B, třísloviny, pektin, aromatické silice.
Sklizeň
Černý bez je třeba sklízet až v době, kdy plody plně vyzrály. Při sklizni odstřiháváme celá plodenství, ze kterých poté plody obereme. Buď je co nejdříve zpracujeme, nebo zamrazíme pro pozdější využití, případně usušíme v sušičce do 50°C.
Bez na zahradě
Bez černý (Sambucus nigra) je jedním ze tří u nás původních druhů bezu. Dalšími jsou bez chebdí (Sambucus ebulus) a bez červený (Sambucus racemosa).
Bez černý je naprosto nenáročný a rozrůstá se tak, že je mnohdy považován za plevel. Na jaře se obsype květy, které provoní celou zahradu a sytí opylovače. Květenství můžeme nasušit pro přípravu léčivého čaje. Oblíbené jsou bezové limonády nebo smažená v těstíčku pod názvem kosmatice. Po odkvětu, než dozrají plody, dává hustě olistěný bez stín. Můžeme jím zastínit například kompost. Bez černý má rád vysoký obsah dusíku v půdě, proto se mu bude u kompostu dařit. Lze z něj vytvořit i živý plot. Sám poroste na slunci i ve stínu, ovšem na slunečném místě lépe kvete i plodí.
Po časném jarním sestřihu ochotně obrazí, takže ho snadno udržíme menší, pokud je potřeba. Duté větve jsou velmi trvanlivé a na zahradě je využijeme jako opory k rostlinám či na plůtky.
♣♣♣
♦Šťáva z černých bezinek
Odstopkované bezinky ponoříme do nádoby s vodou, ve které je opereme a zároveň zbavíme možných nečistot a stopek. Připravené plody 30 minut dusíme na mírném ohni v 500 ml vody spolu s celou skořicí. Občas je zamícháme. Můžeme je i, po vyjmutí koření, rozmixovat ponorným mixérem. Po odstavení necháme hrnec přikrytý na chladném místě do druhého dne, kdy obsah přecedíme přes husté síto či plátno. Zbytky důkladně vymačkáme. Bezinkovou šťávu můžeme sterilovat ve skleničkách pro pozdější užívání nebo použít na následující recepty.
♦Bezinkovo-kávový likér
- 2 litry odstopkovaných, dobře vyzrálých bezinek
- 0.5-1 kg cukru (dle chuti)
- 500 ml rumu
- 1 až 2 šálky silné přecezené kávy
- vanilkový cukr nebo lusk
V bezinkové šťávě rozpustíme cukr. Lépe to půjde v ohřáté šťávě. Pokud zvolíme hnědý cukr, docílíme lepší chuti likéru. Přidáme kávu, vanilinový cukr a rum.
♦Víno z černých bezinek¨
Bezinkovou šťávu naředíme s vodou, ve které jsme svařili skořici a hřebíček, v poměru 1:2. Přidáme 1 kg cukru (může být i hnědý, nerafinovaný). Do vlažné, oslazené a naředěné šťávy přimícháme vinné kvasinky v množství dle návodu. V nádobách opatřených vinnou zátkou je necháme kvasit při pokojové teplotě. Ke stáčení bývá víno připravené až v zimě, kolem prosince, kdy dobublá.
Bezinkové víno je používáno k večernímu posezení nebo s knížkou v teple.