Brusnice borůvka
Brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus)
Rozšířená v celé Evropě, v severní Asii a v Severní Americe. U nás je hojná ve světlých, obzvláště jehličnatých lesích, na humózní, nepříliš suché půdě, od nížin až do alpínského pásma. Zraje od července do srpna. Plodem jsou černé, modře ojíněné bobule.
Plod se sbírá v době úplné zralosti (červenec a srpen) ručně nebo častěji hřebeny. Suší se na slunci nebo ve stínu. Droga se musí dobře prosušit, aby nezplesnivěla, a musí se dokonale ukládat a chránit před hmyzem, který ji s oblibou napadá. Je bez pachu a má slabě svíravou a nakysle sladkou chuť.
List se sbírá od června do konce září sdrhováním. Suší se ve stínu nebo na slunci. Umělá teplota max. 40°C. Sušené listy si musí uchovat svou původní barvu.
Listy se užívají ve formě nálevu jako vynikající podpůrný prostředek při léčbě cukrovky a při střevních kolikách. Zevně se odvar z listů a plodů používá při zánětech dásní a ke koupelím při kožních onemocněních. Plody se používají proti průjmu, zpevňují cévní stěny, působí proti kornatění tepen a proto chrání před srdečními chorobami a před náhlými příhodami mozkovými.
♦Čaj z plodů: 3 polévkové lžíce sušených rozmělněných plodů se přelije 500 ml studené vody, zahřejí se k varu a vaří se 10 minut. Poté se čaj scedí a pije se teplý při průjmu a při zánětu dutiny ústní a hrtanu.
♦Nálev: 1 polévková lžíce řezaných listů se přelije 250 ml vařící vody a nechá se 15 minut louhovat v uzavřené nádobě za občasného promíchání. Potom se scedí a pije se 3x denně ke snižování hladiny cukru.
♦Odvar na obklady: 1 polévkovou lžíci drobně řezaných listů přelijeme 250 ml vody a vaříme 10 minut. Potom necháme vyluhovat a přecedíme. Obklady z odvaru přikládáme na kůži postiženou plísňovým onemocněním.