Brusnice brusinka
Brusinka obecná (Vaccinimum vitis-idaea)
Domovem je v Evropě, Asii a Severní Americe. U nás roste hojně v suchých, hlavně borových lesích, na rašeliništích, pastvinách a kyselých humosních podkladech.
Listy se odtrhávají od dubna do září. Nesmějí se zdrhovat, aby se porosty nepoškodily. Suší se přirozeným teplem v stínu v tenkých vrstvách.
Plody jsou velmi oblíbené v kuchyni. Brusinkový kompot se podává ke zvěřině-srnčímu, bažantímu a koroptvímu masu. Sušené brusinky se přidávají do omáček ke zvěřině a ke svíčkové na smetaně. Zavařené brusinky se nekazí, protože obsahují přirozenou konzervační látku - kyselinu benzoovou.
Droga se vnitřně užívá jako adstrigens, obstipans,desinficiens a prostředek podporující močení. Podává se hrubě práškovaná samotná nebo v čajových směsích, především jako spolehlivé desinficiens močových cest, a proto ji lze užívat jako náhradu za list medvědice. Bývá také součástí pomocných čajovin při léčbě cukrovky a chorob žlučníku.
♦Nálev: 1-3 polévkové lžíce hrubě práškované drogy přelijeme 1/2 l vroucí vody, 10 minut louhujeme, scedíme a pijeme během dne ve 3 dávkách.
♦Odvar: 10 g hrubě práškované drogy dáme do 1/2l studené vody a necháme 2 hod louhovat. Poté přivedeme k varu, krátce povaříme a scedíme. Pije se během dne ve 3 dávkách.
Vedlejší účinky: droga není vhodná k dlouhodobému užívání. Kontraindikací jsou některé vážnější onemocnění jater. Pro obsah kyseliny šťavelové by se jí měly vyhýbat lidé s ledvinovými kamínky.