Brutnák
Brutnák lékařský (Borago officinalis)
Pochází z Malé Asie a Sýrie. Je rozšířen ve středozemní oblasti a v celé Evropě. U nás se pěstuje v zahradách jako léčivá rostlina i jako zelenina. V teplejších oblastech ojediněle zplaňuje.
Nať se sbírá na počátku kvetení rostliny od června do srpna a suší se ve stínu. Drogu je nutno často kontrolovat, neboť snadno vlhne a plesniví.
Používá se při zánětech horních cest dýchacích, zánětu močových cest, revmatismu a vodnatelnosti, působí potopudně a močopudně. Posiluje nervový systém, zmirňuje depresi a regeneruje kůru nadledvinek. Pije se jako nálev nebo šťáva v dávce 3 x denně 10 ml.
Zevně se používá k léčbě bércových vředů (podporuje granulační hojení tkáně), k hojení ran a popálenin.
Olej získaný ze semen se používá jako náhrada oleje z pupalky dvouleté. Podává se v tobolce v množství 500 mg denně při revmatické artritidě, při léčbě ekzému, při nepravidelné menstruaci, na snížení vysokého krevního tlaku a cholesterolu v krvi či jako první pomoc při kocovině.
V kosmetice se užívá čerstvá šťáva jako velmi účinný prostředek na zjemnění pokožky. Čerstvá nať se pomele a vzniklou šťávou se čistí pleť, vyplavují se nečistoty z ucpaných pórů a stahují se póry rozšířené.
V kuchyni se uplatní okurková chuť brutnáku při kořenění salátů a spolu s cibulí a dalšími bylinkami při přípravě bylinkového másla. Pochoutkou je brutnák dušený na másle nebo brutnákový salát okyselený citronem. Rostliny musíme vždy jemně nasekat, neboť jsou porostlé jemnými chloupky. Květ brutnáku se používá k aromatizování octa.
♦Nálev: 1 polévková lžíce drobně řezané drogy se přelije 250ml vařící vody a nechá se 15 minut louhovat. Poté se scedí a pije 3x denně.
♦Odvar: 20 drobně řezané nati se přelije 500 ml studené vody, zahřívá se až k varu a vaří se 2-3 minuty. Pak se 10 minut louhuje a scedí. Podávají se 2 sklenice mezi jídly. Je vhodný i pro jarní očistnou kůru.
Vedlejší účinky: brutnák podáváme pouze krátkodobě, neboť v něm byly nalezeny stopy hepatotoxických pyrolizidinových alkaloidů.