Jitrocel
Nenápadná bylinka rostoucí takřka všude – na loukách, mezích, kolem cest, v zahradách, parcích, a snadno se vysemeňuje.
Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata) je vytrvalá trsnatá bylina, která má často několik přízemních růžic. Listy jsou úzce kopinaté, asi 5-15 cm dlouhé. Na jedné rostlině bývá 3-7 stvolů. Květenství tvoří hlávky. Drogou jsou listy a semena jitrocele.
Lidový český název skorocel nebo ranocel odkazuje na zevní použití byliny na rány.
Podle řeckého lékaře Dioskorida (1.st. n.l.) působí jitrocel proti vředům, nádorům a oparům, zastavuje krvácení, pomáhá při astmatu a epilepsii. Tento lékař jej doporučuje zevně na popáleniny, záněty a příušnice. Odvar se solí měl dle něj pomáhat při průjmech.
Šťávou z jitrocele se měla vymývat ústní dutina v případě aft.
Jitrocel obsahuje glykosid aukubin, který má antiseptické a antioxidační vlastnosti, vitamin C, flavonoidy, enzymy, pektiny, třísloviny , saponiny, slizovité látky, organické kyseliny (kávovou, chlorogenovou, skořicovou, citronovou aj.). V semenech se nachází kyselina linoleová a olejová.
Slizovité látky mají ochranný vliv na sliznice hltanu a ústní dutiny, příznivě působí na záněty hrtanu. Slizovité látky rovněž tlumí dráždění ke kašli. Povzbuzují vylučování trávicích šťáv a spolu s pektiny chrání sliznici žaludku. Toho se využívá při žaludečních vředech. Saponiny v jitroceli zlepšují vykašlávání. Vzhledem k tomu, že účinkují mírně, je jitrocel nebo sirup z něj vhodný pro děti.
Baktericidní účinky jitrocele se uplatňují při zánětech střev a trávících problémech, vaginitidách, očních zánětech atd. Lidové léčitelství využívalo jitrocel při léčbě počátečního stadia TBC, na vnitřní krvácení u žen, jitrocelový sirup na kašel. Semena namočená ve vodě je možné podávat při sklonech k zácpě. Čerstvě rozdrcené listy hojí rány, přikládají se na bodnutí od včely nebo vosy a hojí vřídky.
Při krvácení z nosu se do něj mohou vkládat podrcené lístky.
* * * * * * *
Užívá se nálev z 1 kávové lžičky na šálek vody. Lze podávat i odvar z 1 lžíce drogy na 2 šálky vody.
* * * * * * *
Ovesné placičky se zelným salátem
200g ovesných vloček, 1 vejce, 2 hrsti mladých listů jitrocele, 3 větší prolisované stroužky česneku, 1 lžička majoránky, sůl, olivový olej,
1 menší hlávka čínského zelí, ½ sáčku kysaného zelí, čerstvá zelenina na ozdobení
Čínské zelí nakrájíme a důkladně promícháme s kysaným zelím. Můžeme přidat lžičku olivového oleje a případně i trochu přisolit. Salát necháme v ledničce aspoň hodinu proležet. Jitrocel omyjeme, spaříme a nakrájíme nadrobno. Ovesné vločky propláchneme. Zalijeme je vodou a necháme cca 5 minut nabobtnat. Přebytečnou vodu z vloček slijeme a vymačkáme, přidáme vejce, nakrájený jitrocel a česnek, majoránku, sůl a dobře promícháme. Z hmoty pečeme na olivovém oleji malé placičky obdobně jako bramborák.
Ovesné placičky s jitrocelem podáváme se zelným salátem ozdobené čerstvou zeleninou.