Celer
Miřík celer (Apium graveolens)
Latinský název celeru znamená silně vonící. Jeho domovem je pobřeží jihozápadní Evropy, u nás se pěstuje jako zelenina.
Všechny části rostliny obsahují silici a glykosid apiin, jenž se vyznačují silnou močopudností. Nať i kořen jsou velmi bohaté na vitaminy.
Celer čistí krev, podporuje trávení a posiluje nervy. Jako prostředek močopudný pomáhá léčit revmatismus, vodnatelnost, ledvinové nemoci a choroby močového měchýře. Čerstvá hlíza nakrájená na plátky jako křen, posiluje žaludek a léčí žaludeční katary. Odvar z hlízy léčí omrzliny.
♦Čaj: 4 lžičky drceného sušeného kořene se přelijí 250 ml vařící vody.
♦Nálev: půl lžičky semen zalijeme 250 ml studené vody a necháme přes noc odstát. Užívají se 2 šálky denně.