Chmel
Chmel otáčivý (Humulus lupulus)
Je rozšířen v celé Evropě. V 9. století se začal pěstovat ve Francii.
U nás se počátky chmelařství datují od 11. století. Dnes se pěstuje na chmelnicích v teplejších oblastech.
Pro léčebné účely lze využít jen chmel, který nebyl chemicky ošetřen.
Chmelové hlávky ( šištice) dozrávají koncem srpna až začátkem září. Suší se teplotou do 40°C. Chmelové žlázky (lupulin) se získávají z usušených šištic.
Droga se pro své mírné narkotické vlastnosti využívá při nespavosti, neurózách a hysterii. Působí také močopudně, zmirňuje prostatické potíže, tiší křeče, povzbuzuje chuť k jídlu, uklidňuje klimakterické potíže a pohlavní podráždění.
Má fytoncidní účinky (hubí bakterie).
Chmel velmi často vyvolává alergickou reakci, a proto není vhodný k dlouhodobému užívání. Skladováním účinnost drogy velmi rychle klesá, drogu starší jednoho roku raději už nepoužíváme.
V kosmetice se uplatňují chmelové šištice ze samičích rostlin, které obsahují látky vyvolávající prokrvení kůže a zlepšující její napětí. Z tohoto důvodu jsou jim připisovány omlazující účinky. Extrakty z chmele se přidávají do krémů, pleťových vod a mlék, které jsou určeny pro citlivou pleť nebo ochablou či nečistou pokožku. Ve vlasové kosmetice se přidávají do speciálních šamponů, které omezují lámání vlasů a zvyšují jejich lesk. Odvar lze použít k ozdravění pokožky a k mytí vlasů.
♦Nálev: 1 čajová lžička rozdrcených šištic se přelije šálkem vroucí vody a nechá se 10 minut louhovat. Pije se vlažný večer před spaním.
♦Odvar: 2 čajové lžičky rozpadlých chmelových šištic se dají do 250 ml studené vody, nechají se přejít varem, 10 minut louhovat a potom se přecedí přes plátýnko, které zachytí drobounké chloupky. Podává se 2 x denně vlažný. Uklidňuje a dobře se po něm spí.