Cibule
Cibule kuchyňská (Allium cepa)
Znali ji nejen ve Středomoří, Malé Asii a Persii, ale i ve východní Indii, ve staré Číně a Mexiku. Dnes se cibule pěstuje po celém světě ve spoustě forem a odrůd, od sladké až po ostře palčivou. U nás je pěstování cibule velmi rozšířeno.
Cibule se sklízí koncem července nebo začátkem srpna, když začne žloutnout a zasychat nať a rostliny se začnou pokládat. Když je pěkné počasí, nechá se cibule ležet několik dní na záhoně, aby proschla. Před uskladněním ji dosoušíme v suchu a průvanu ve slabých vrstvách nebo svázanou ve svazcích a zavěšenou na půdě nebo pod střechou. Dá se sice dobře sušit avšak výhodnější je, jako všechny druhy zeleniny, v syrovém stavu. Zvlášť k léčebným účelům, kdy se nejvíce využívá přírodní šťáva pro svůj obsah látek s antibiotickými účinky.
Cibule má především účinky baktericidní a fungicidní, dále má účinky močopudné a žlučotvorné. Působí proti chorobám dýchacích cest. Čistí a dezinfikuje, odhleňuje, tiší střevní koliky, posiluje žaludek a podporuje činnost střev, jater, žlučníku a slinivky břišní. V mírných dávkách podporuje zažívání, zapuzuje nadýmání.
Cibule velmi dobře působí proti onemocnění srdce a nemocem krevního oběhu, snižuje obsah cukrů v krvi, obsah cholesterolu a zabraňuje vzniku trombů.
Má vliv i na potírání trichomonozní aktivity v ženských genitáliích a to ve formě tinktury.
►Postup je následující: tinkturu odpařujte na vodní lázni až do polovičního objemu, zahuštěný produkt pak smíchejte v poměru 1:1 s lékárenským glycerinem a dobře protřepejte. Do přípravku namáčejte tampon, kterým potírejte postižená místa, nebo tampon zaveďte do pochvy.
Zevně se cibule přikládá při píchnutí hmyzem. Postižené místo se cibulí potírá. Pečená cibule urychluje hnisání a provalení nežitů, stejně jako cibule čerstvě nastrouhaná. Přikládá se v obkladech.
Cibulového odvaru se používá na dětské vyrážky a omývají se jím hnisavé vředy.
Cibulovou šťávu můžeme také kapat přímo do nehojících se nebo zhnisaných ran.
Cibulová kůra má vliv na odstranění vodnatelnosti v dolních končetinách, v břiše, na pohrudnici nebo v osrdečníku.►Používá se 10-15 středně velkých cibulí denně po dobu několika týdnů.
Upravuje se jako cibulový salát s medem nebo s trochou citronu, oleje a kysané smetany.
♦Sirup cibulový: několik větších cibulí nakrájíme na plátky a smícháme nejlépe s hnědým cukrem. Směs necháme 12 hodin uležet. Několikrát za den mezitím polévkovou lžící odebereme tvořící se šťávu nebo nakrájíme cibuli na malé kousky, posypeme kandys cukrem a šťávu získáme nad parou. Tuto šťávu užíváme každé 2 hodiny 1 polévkovou lžíci. Nebo: velkou cibuli nastrouháme a rozmixujeme se 100 vody, vytlačíme šťávu, svaříme s 150 g kandys cukru na sirup a bereme každou hodinu 1 čajovou lžičku. Užívá se proti kašli a při chorobách z nachlazení.
♦Snížení krevního tlaku: 4 citrony nakrájíme a 4 velké cibule nakrájíme, 80 g česneku a 40 g křenu nastrouháme. Vše dáme do 3 l láhve. Svaříme se 2 l vody 1 kg cukru (může být i méně). Vlažné nalijeme na připravenou zeleninu v lahvi a občas zamícháme. Za 14 dní přecedíme a dáme do menších lahví. Užívá se 3 x denně polévková lžíce.
♦Šťáva cibulová: získává se z cibule buď pomocí speciální odstředivky nebo tak, že cibuli jemně rozetřeme a potom přes plátýnko nebo nylonovou punčochu vyždímáme. Šťáva podporuje trávení, posiluje obranyschopnost organismu.
Rozpouští a vylučuje hleny, pomáhá při kašli, chrapotu, nachlazení, krčních chorobách, žaludečních a střevních katarech, překyselení žaludku, kataru průdušek, nechutenství a bolestech hlavy. Cibulová šťáva s medem (denně 20-30 g) léčí zastaralé prsní katary.
♦Tinktura: nadrobno nakrájenou cibuli dáme do láhve a zalijeme 60% alkoholem v poměru 1:4, dobře uzavřeme a macerujeme 14 dní. Poté scedíme. Při špatném zažívání, větrech a zácpě podáváme 1-2 x denně 10 kapek na lžíci vody.
♦Víno: do litrové láhve dáme 150 g rozetřené cibule, 100 g medu a dolijeme kvalitním bílým vínem. 14 dní necháme macerovat a poté sfiltrujeme. Užíváme 3-4 lžíce denně. Chuť není sice nejlepší, ale zato má mimořádně posilující a močopudný účinek. Také snižuje hladinu krevního cukru.
♦Vodnatelnost: 600 g cibule rozmixujeme v trošce vody na protlak, který smícháme s 100 g medu a 600 g bílého vína. Užívá se po 1 polévkové lžíci denně cca 100-200 g.
♦V kosmetice: cibule nachází uplatnění ve vlasové kosmetice. Šťáva se vtírá do vlasové pokožky, protože omezuje tvorbu lupů a zabraňuje nadměrnému tvoření mazu. Červenohnědé slupky se dříve používaly k barvení vlasů.
► 30 g slupek se vařilo ve 200 g vody. Po scezení se přidalo 5 g glycerinu a denně se potíraly vlasy až do docílení žádaného odstínu. Mastné vlasy ovšem tento postup nesnášejí.
♦Zevně: je utišujícím prostředkem na pohmožděniny. Při rýmě zředíme šťávu s vodou a roztok srkáme nosem 2-3 x denně. Postupujeme opatrně a pomalu, jinak nás bude bolet hlava.
Směs cibulové šťávy a teplého makového či olivového oleje se používá při revmatických bolestech uší ( několik kapek do ucha).
Šťávou z cibule se dobře čistí zlato, které je matné. Předmět se natře, nechá se několik hodin působit. Potom se vyleští měkkým hadříkem. Půlenou cibulí lze čistit velmi špinavá místa na okně.
Vedlejší účinky: kontraindikace z hlediska toxicity nejsou známy. Vzhledem k obsahu estrogenů nelze doporučit její podávání při novotvarech.