Dobromysl
Dobromysl obecná (Origanum vulgare L.)
Dobromysl je vytrvalá, asi 50 cm vysoká rostlina tvořená až deseti lodyhami s načervenalými vstřícnými listy.
Od července do srpna vykvétá příjemně vonícími bílými nebo světle růžovými květy. Pochází z oblasti Středozemního moře, dnes je však po celém světě. Roste na výslunných stráních, suchých loukách, na pasekách a ve světlých lesích.
Vyhovují jí slunná a teplejší místa - záhony nebo truhlíky, a větší květináče na prosluněných balkónech. Dobře roste i na skalkách. Semena vyséváme těsně pod povrch půdy od dubna, do truhlíku nebo i přímo na záhon. Vyklíčí při teplotě 18-25°C do tří týdnů. Rostlinky vyjednotíme nebo rozsadíme na vzdálenost 30 x 30 cm. Sklízíme v plném květu, v červenci a srpnu, seříznutím v délce 15-20 cm. Sušíme buď na lískách nebo ve svazcích volně zavěšené na šňůrách ve stínu a v průvanu.
Podle pověsti má dobromysl ochraňovat před zlými duchy. Vysazená na hrob chrání klid mrtvých a dokonce má pomáhat před hadím uštknutím.
Nesporné jsou však její léčivé účinky - nať pomáhá při jaterních, žaludečních a střevních potížích a neurózách, zlepšuje střevní peristaltiku a působí jako gastrosedativum. Léčí choroby horních cest dýchacích, usnadňuje odkašlávání a napomáhá pocení. Zlepšuje prokrvení srdečního svalu a využívá se také jako podpůrný prostředek při angině pectoris.
Při jaterních a žaludečních potížích pomáhá výluh: hrst sušené natě přelijeme 0.25 l vařící vody, necháme 5 minut odstát, scedíme a během dne užíváme po lžících. Přidáme-li při stejném postupu k dobromyslu nakrájený fík, získáme kloktadlo proti bolestem v krku a zánětům dásní. Odvar lze i po malých dávkách pít.
Při zánětech průdušek, kašli, žlučových kamenech a zácpě pomůže výluh ze 2 lžiček natě a 0.25 l vroucí vody. Po asi 10" stání scedíme a pijeme 2 šálky denně. Obklady namočené v tomto výluhu pomáhají i na špatně se hojící rány.
Při pocitu úzkosti, astmatu a nespavosti pomáhá dobromyslové víno: do 1 l suchého bílého vína přidáme 50 g natě, uzavřené macerujeme 10 dní a pak přefiltrujeme přes pláténko. Skladujeme v temnu a chladu, pijeme 1 skleničku po večeři.
Bolavé zuby a dásně potíráme výluhem z 50 g natě a 100 g vodky.
Příprava posilující koupele je též snadná: asi 100 g natě přelijeme 1 l vroucí vody, 30" necháme zakryté, louhujeme, scedíme a vlijeme do koupele.
Dobromysl lze použít i jako koření na pizzu a italské omáčky. Dobře se hodí k marinování masa, ke kořenění tučnějších pokrmů, ke zvěřině, skopovému, telecímu a mletému masu, k rybám.