Estragon
Pelyněk estragon (Artemisia dranunculus)
Jinak též zvaný Kozalec kořenný nebo Pelyněk kozalec.
Pochází z jižní Sibiře, odkud se rozšířil do Evropy, celé Asie a do západní poloviny Severní Ameriky.
U nás jej v přírodě nenacházíme, neboť v našich klimatických podmínkách vymrzá. Často se pěstuje na zahrádkách hlavně jako koření.
Staří Římané nosili při sobě větvičku estragonu a věřili, že je ochrání před hadím uštknutím.
Nať se sbírá těsně před rozkvětem, obyčejně 2-3 x do roka v době od konce června do konce srpna, nejlépe v poledních hodinách. Suší se ve stínu. Při sušení umělou teplotou max. 35°C.
Usušená droga se přechovává v dobře uzavřených nádobách.
V přírodním léčitelství je estragon využíván poměrně málo, i když jeho účinky při nechutenství a žaludečních poruchách jsou vynikající. Podporuje tvorbu žluče a je velmi dobrým prostředkem v léčbě dráždivého tračníku (colon irritabile) a vůbec při léčbě střevních chorob, jako jsou Crohnova choroba a ulcerózní zánět střev.
Hlavní lékovou formou je nálev.
U citlivých lidí může práce s estragonem při sklizni, sušení apod., vyvolat alergické vyrážky.
♦Nálev: 1 lžičku drogy přelijeme šálkem vařící vody a pod pokličkou necháme 15 minut louhovat. Poté scedíme a podáváme šálek čaje po jídle.
♦Víno: 25 g drobně nakrájeného čerstvého, umytého, estragonu dáme do 0.7 l láhve a zalijeme bílým přírodním vínem a při pokojové teplotě nechám týden macerovat. Potom přefiltrujeme a uchováváme na chladném místě. Při žlučníkových poruchách podáváme před hlavními jídly v poledne a večer polovinu vinné skleničky jako aperitiv.
Uplatnění nachází estragon v kuchyni, neboť patří k oblíbeným kořením. Zpravidla se používá s petrželí, pažitkou a kerblíkem ve směsi fines herbes.
♦Estragonový ocet: K přípravě použijeme vinný nebo jablečný ocet. Čerstvě natrhaný estragon drobně posekáme a vložíme do čisté láhve a zalijeme teplým, ne však horkým octem. Pro zvýraznění chutě lze přidat i kousky česneku. Láhev postavíme za okno na slunce a necháme 14 dní macerovat. Hotový ocet přecedíme a do láhve přidáme čerstvou snítku nebo výhonek estragonu.