Jablečník
Jablečník obecný (Marrubium vulgare)
Původem je z jižní Evropy, dnes je rozšířen v celé Evropě, v Severní Americe a v severní Asii.
U nás se vyskytuje na rumištích a u plotů. Pro farmaceutické účely se pěstuje. Voní po jablkách.
Ve starém Egyptě se dával lidem, kteří požili jedy a léčili jim plicní choroby, včetně tuberkulózy.
Kvetoucí nať se sbírá na počátku kvetení od června do září bez dolních zdřevnatělých částí. Suší se přirozeným teplem, ve svazečcích zavěšených na drátě nebo na provaze. Uchovává se chráněná před světlem. Prach z drogy způsobuje alergické vyrážky a při práci s ní je třeba chránit si oči a nos.
Užívá se při zácpě, při zánětlivých stavech žaludku a střev, peptickém vředu, nepravidelné menstruaci, tvrdnutí jater a žloutence, proti kašli a bronchitidě, při srdeční arytmii, ovlivňuje nervovou soustavu, tvorbu žluči a má antiseptické účinky. Zevně při kožních onemocněních a špatně se hojících ranách.
♦Čerstvá šťáva: 3 x denně užíváme lžičku čerstvé šťávy vylisované z natě nejlépe za pomocí elektrické odstředivky při srdeční neuróze či arytmii, tvrdnutí jater, při zánětu slinivky, zácpě a nepravidelné menstruaci.
♦Nálev: jedna polévková lžíce drogy se přelije 250 ml vroucí vody, 10 minut se louhuje a scedí. Podává se 2-3 x denně neslazený.
♦Víno: 40 g jemně řezané drogy přidáme do láhve bílého vína a 14 dní macerujeme. Poté se tekutina slije, nať vylisuje a obě tekutiny se smísí a přefiltrují. Získané jablečníkové víno uchováváme v dobře uzavřené láhvi a užíváme před obědem a před večeří malou skleničku. Posiluje nervovou soustavu.