Kaštanovník
Kaštanovník setý (Castanea sativa)
Pochází z jižní Evropy. Hojně se vyskytuje v celé Evropě, kromě jejich severních částí.
U nás bývá často pěstován v parcích.
Listy se sbírají od května do června a suší se ve stínu při pokojové teplotě za dobrého přístupu vzduchu. Plody dozrávají v říjnu a sbírají se ihned po spadnutí. Lze je skladovat v tenkých vrstvách na lískách při teplotě do 5°C.
Listová droga zabraňuje záchvatům kašle a podporuje uvolňování hlenů. Kaštany mají protiprůjmový účinek, užívají se jako podpůrný prostředek při chorobách srdce, krevního oběhu, ledvin a při revmatismu. Dříve se z kaštanů mlela mouka. Z ní připravený chléb měl nasládlou chuť a dlouhou trvanlivost. Nejčastěji se kaštany konzumují pečené. Koupele z odvarů ze slupek a listů jsou velmi účinné při dně.
♦Kaštanové koláčky: 500 g kaštanů, 2 housky, mléko k namočení, 100 g cukru, 2 vejce, citronová kůra, skořice a máslo k vymazání. Oloupané uvařené kaštany spolu s houskami namočenými v mléce umeleme, přidáme strouhanou citronovou kůru, rozšlehaná vejce, cukr a skořici. Tvoříme kulaté, asi 2 cm vysoké koláčky, obalíme strouhankou a na horkém másle pomalu pečeme. Jíme s kompotem nebo vinným šodó (37 ml červeného vína, citronová kůra, skořice, 2 hřebíčky, 50 g cukru, 25 g Solamylu a 125 ml vody).