Kopr
Kopr vonný (Anethum graveolens)
Pochází z Orientu. U nás se pěstuje jako aromatická zelenina již od 15. století.
Ve starých herbářích se uvádělo, že pomáhá proti „svědění v těle, silným větrům a trhání v střevech”.
Plody (nažky) se sbírají v srpnu až září před úplným dozráním, aby se nevysypaly. Sbírají se celé okolíky. Suší se buď ve stínu, nebo při teplotě do 35°C. Skladují se v dobře uzavřených nádobách.
Droga tlumí křečovité bolesti při břišní kolice, působí při zažívacích potížích a napomáhá trávení. Zvyšuje tvorbu mateřského mléka, působí močopudně a antisepticky, rovněž jako utišující prostředek. Pomáhá předcházet potížím při cestování a mořské nemoci. Příznivě působí na krevní oběh a preventivně se používá proti infarktu myokardu,
k léčbě anginy pectoris a ischemické chorobě srdeční, stimuluje krevní tlak a tiší kašel.
Pije se nálev, či se podává prášek, z čerstvě drcených plodů 2-3 x denně na špičku nože.
♦Koupel k posílení nehtů: 3 lžičky sekané přesličky, 3 lžičky koprového semene, 225 ml vařící vody. Obě byliny přelijeme vařící vodou a necháme 60 minut louhovat. Potom scedíme do láhve. Tekutinu vždy před použitím zahřejeme a nehty do ní každý druhý den na 10 minut ponoříme.
♦Nálev: 1 čajovou lžičku koprových semen zalijeme šálkem vroucí vody, 5 minut louhujeme a pak přecedíme. Užívá se 3 x denně šálek.
Pokud se používá k přípravě nať, je její léčebný účinek podstatně nižší. Dáváme 2-3 čajové lžičky drogy na šálek vařící vody. Dále jako výše.