Kopřiva
Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)
Je rozšířená po celé Evropě.
U nás roste hlavně na rumištích, v křovinách, u plotů a v příkopech a v místech, které obsahují hodně dusíku a kde byla dříve lidská obydlí. Celá je pokrytá žahavými chloupky, jenž ovšem mohou někdy chybět. Kvete od července do září.
List i nať se sbírají od června do září, v rukavicích jelikož pálí. Nejvhodnější jsou mladé kopřivy vysoké asi 20 cm. Suší se pokud možno rychle. Jeden den ji lze v tenké vrstvě předsušit na slunci. Umělá teplota max. 50°C.
Droga je bez pachu a chutná poněkud hořce. Má mít zelenou barvu. Nesmí se příliš obracet, ulamují se listy.
Droga obsahuje různé kyseliny (křemičitá, mravenčí aj.), sloučeniny Ca, K, Fe, Na, histamin a serotonin. Nať obsahuje karotiny, vitamin B2 a kyselinu panthotenovou, chlorofyl a fytoncidní látky. Sušená droga nemá svědivý efekt a také ho nemají zahřáté výtažky z čerstvé rostliny. Zachovávají si jej lihové extrakty z čerstvé natě.
List i nať působí diureticky. Mladé listy celkově posilují organismus a v krvi snižují hladinu cukru.
Lidová medicína doporučuje šlehat staršími kopřivami revmatické klouby.
♦Nálev: 1 lžíce řezané drogy na sklenici vody, 3 sklenice denně. Pomáhá při otocích, zánětlivých onemocněních cest močových a při revmatismu. Působí jako podpůrný prostředek při cukrovce a jako léčivo proti jaterním a žlučníkovým chorobám.
--------------------------------------------------------------------------------
Omeleta s kopřivami: 8 čerstvých vajec, 6 lžic mléka nebo vody, sůl, cca 50 g rostlinného tuku nebo oleje na pánev, velká hrst mladých vršků kopřiv, mletý pepř.
Vejce dobře rozšleháme s tekutinou, osolíme, mírně opepříme a přidáme do nich oprané, okapané a jemně pokrájené kopřivy. Postupně lijeme na pánev s tukem a upečeme z nich 4 omelety. Upečenou omeletu přeložíme v půli a sesuneme na nahřátý talíř. Podáváme s vařenými brambory sypanými petrželkou nebo s krajíčkem tmavého chleba a se sklenicí mléka.
Polévka z kopřiv: 250 g mladých kopřiv, 40 g másla, 40 g hladké mouky, kousek cibule, šálek mléka, česnek, sůl, mletý pepř.
Oprané kopřivy povaříme v osolené vodě a scedíme. Z másla, mouky a nadrobno nakrájené cibule připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem z kopřiv a povaříme. Do hotové polévky přidáme mleté kopřivy, sůl, a pepř. Polévku můžeme ještě zlepšit vajíčkem nebo ji podáváme s osmaženou houskou.
Špenát: 40 g másla nebo rostlinného tuku, 40 g hladké mouky, 60 g cibule, 2-3 stroužky česneku, 2 vejce, 2 dl mléka, 2 talíře kopřiv, mletý pepř, muškátový oříšek, sůl.
Listy kopřiv propereme, prosekáme a spaříme (na sítu přelijeme vroucí vodou). Jemně sekanou cibuli zpěníme na másle či rostlinném tuku, přisypeme mouku a osmažíme, Zředíme mlékem, dobře rozmícháme a povaříme. Potom přidáme kopřivy, prolisovaný nebo rozetřený česnek, osolíme, okořeníme a ještě chvíli povaříme. Nakonec zahustíme vejci. Podáváme jako přílohu namísto klasického špenátu.