Křen
Křen selský (Armoracia rusticana)
Pochází z jižní Evropy, dnes však roste po celé Evropě, zejména v místech s dostatkem vláhy.
U nás se pěstuje hlavně na zahrádkách.
Dá se najít i tam, kde bývaly dříve tzv. suché záchody -„kadibudky”.
V lidovém léčitelství se používá výhradně čerstvý kořen, protože vařením a sušením ztrácí léčivé účinky. Sbírá se v podzimních měsících a přes zimu uchovává v chladném sklepě ve vlhkém písku.
Křen povzbuzuje činnost žláz s vnitřní sekrecí, trávicího traktu včetně slinivky a jater, ledvin a močových cest. Důležité jsou jeho bakteriostatické účinky, které se využívají při zánětech mandlí, kataru hrtanu a průdušek. Mírní dráždivý kašel, podporuje a stimuluje krevní oběh. Při velkých dávkách však dráždí sliznice zažívacího traktu a může jej poškodit.
Zevně se kořen užívá formou zábalu, tzv. křenových placek, při svalových a revmatických bolestech, bolestech žaludku a nervů, při bodnutí hmyzem a při omrzlinách. Na pokožku působí dráždivě a může vyvolat puchýře.
♦Obklad: do větší sklenice si jemně nastrouhejte křen do 1/3 jejího objemu a zalijte jej 60% lihem. Po jednom dni vyluhování nálev přeceďte.
Do tohoto lihu namočte čistou látku, nejlépe pláténko, přiložte na postižené místo a převažte vlněnou látkou nebo šálou. Nechte přiložené od večera do rána. Silné pálení je nutné vydržet. Objeví se sice vyrážka, ale uzliny se normalizují a vyrážka sama po pár dnech ustoupí. Jen výjimečně je třeba léčbu opakovat, nikdy ne více než 3 x za sebou, nejlépe obden.
Používá se na zduřelé lymfatické žlázy, jenž jsou nejčastěji na krku, méně v tříslech.
♦Ocet: rozstrouhaný kořen zalijeme 8% octem 2 cm nad povrch a 8 dní macerujeme. Poté prolisujeme, slijeme do láhve a dobře uzavřeme. Octem potíráme bolestivá místa.
♦Pihy: čerstvý křen jemně nastrouháme a vylouhujeme v mléce. Poté scedíme, vymačkáme a smícháme se stejným dílem jablečného octa. Užívá se formou obkladů na obličej k zesvětlení pih.
♦Placky, tzv. Melicharovy: nastrouháme 200 g syrových brambor, vymačkáme a do drtě přidáme 4 lžíce nastrouhaného křenu. Smícháme a přiložíme na 30 - 40 minut. Lze posunout i na další místo. Opakovat až po zblednutí kůže, tj. za 3 dny.
♦Sirup: čerstvý křen jemně nastrouháme a do láhve se širokým hrdlem dáme vždy vrstvu křenu a vrstvu cukru až do naplnění sklenice. Láhev dobře uzavřeme, dáme na teplé a tmavé místo a macerujeme 14 dní. Po této době můžeme začít užívat 1 x denně 1 lžičku. Křen není nutné ze sklenice odstraňovat. Je to výborný zdroj vitaminu C a ochrana před nachlazením v zimním období.
♦S medem: rozstrouhaný křen smícháme s medem v poměru 1:1. Užíváme při kašli, rýmě, chřipce a nachlazení 3 x denně 1 lžičku.
♦Víno: do litrové láhve dáme do jedné pětiny jemně nastrouhaný křen a do 1 l zalijeme červeným, nekonzervovaným, vínem. Láhev uzavřeme a necháme 6 týdnů macerovat. Poté se užívá 3 x denně 1 lžíce po jídle při chorobách žlučníku včetně žlučových kamenů.