Kukuřice
Kukuřice setá (Zea mays)
Pochází z tropické Ameriky, pravděpodobně z území dnešního Peru, Bolívie a Brazílie, kde zdomácněla asi ve 4 - 6 tisíciletí př. Kr. Kolumbus ji dovezl do Evropy. U nás se pěstuje hlavně na polích.
Kukuřice byla oblíbenou rostlinou Mayů, Aztéků a Olméků. Američtí domorodci rozhazovali kukuřičný pyl, aby přivolali déšť, při náboženských rituálech používali různě zbarvená zrna, kytice klasů se zavěšovala k zrcadlu, aby zajistila domácnosti klid, štěstí a pohodu.
Sbírají se čnělky, vyčnívající v době květu z palicovitých klasů. Suší se ve stínu za dobrého přístupu vzduchu nebo umělou teplotou do 40°C. Droga se uchovává v papírových pytlích. Skladováním její účinnost rychle slábne, její použitelnost je 1 rok.
Nálev z drogy je výborným diuretikem, používá se při všech chorobách močového měchýře, močových cest, ledvin, ale i proti dně, revmatismu a vodnatelnosti. Působí dráždivě na srdeční sval, zvyšuje krevní tlak a lze jej použít jako účinné cholagogum. Je rovněž výborným odtučňovacím prostředkem a působí jako prevence proti rakovině.
♦Kukuřice dušená se slaninou: 4 očištěné klasy, 8 plátků slaniny, 30 g másla.
Podélně rozkrojené klasy potřeme máslem, obalíme plátkem slaniny a dusíme ve vymazané ohnivzdorné nádobě.
♦Nálev: 5 g drogy přelijeme šálkem vařící vody a necháme 15 minut louhovat. Poté scedíme a podáváme obden.
♦Naložené kukuřičky: velmi mladé palice (do 10 cm) svlékneme z listenů a uvaříme ve slané vodě doměkka. Do zavařovací sklenice vložíme bobkový list, hořčičné semínko, několik zrnek pepře a nového koření. Naskládáme kukuřičky a zalijeme nálevem (1 l vody, 250 ml 8% octa, 100 g cukru, 20 g soli). Sterilujeme 25 minut při 100°C.
♦Vařená kukuřice: mladé, nejvýše mléčně zralé a v zrnu ještě měkké kukuřičné palice, zbavíme listenů a vhodíme do vroucí slané vody. Velmi měkké klasy vaříme 30 minut, starší až 1 hodinu. Podáváme teplé jako přílohu k masům nebo jako samostatný chod, nejlépe posypané osmaženou strouhankou a polité rozpuštěným máslem. Pokud je chceme podávat na sladko, uvaříme je v mléce, osoleném špetkou soli.
Nedoporučuje se delší podávání než 1 měsíc, neboť by mohlo dojít v organismu k iontové nerovnováze.
U některých lidí se může objevit osobní nesnášenlivost.