Lichořeřišnice
Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus)
Jednoletá až vytrvalá bylina s masitou lodyhou původem z Jižní Ameriky.
Jsou 2 druhy - plazivá s výhony dlouhými až 3 m a nízká (kulovitá) asi 40 cm vysoká.
Plazivé kultivary obrůstají vhodné opory, pokrývají větší plochy. K rychlému zakrytí větších neosetých ploch jsou lichořeřišnice výhodnější než trávník.
Na záhon vyséváme plazivé formy 60-80 cm od sebe, nízké 40 cm. Moc nehnojit, ve vyhnojené půdě sice bujně rostou, ale málo kvetou.
V léčitelství se používá šťáva, čerstvá i sušená semena, květy a listy. Bylinné části sbíráme po celou dobu vegetace, plody postupně v době zralosti, od srpna do září. Sebrané plody nechte doschnout. Před upotřebením je zbavte šedožlutého zkorkovatělého obalu. Řadí se mezi rostlinná antibiotika.
Vzniklé antibiotické substance se vylučují močí už za 2 hodiny, vyloučené jsou ca do 12 hodin. Částečně se vylučují i plícemi a pomáhají tak likvidovat případné infekce dýchacích cest.
Užíváme cca 30 g vylisované šťávy nebo 50 g salátu připraveného z rostlin nebo čaj z 20 g drcených očištěných semen.
Neškodí střevním bakteriím ani je nepotlačuje, nepoškozuje ledviny. Pravidelné užívání zřetelně zvyšuje odolnost proti katarům horních cest dýchacích a dalším infekčním onemocněním, zvyšuje chuť k jídlu a podporuje trávení.
Velmi dobré účinky má při léčení chorob způsobených stafylokoky, streptokoky, salmonelami a jinými patogenními mikroorganismy.
Užívá se vnitřně. Buď 2 x denně 30 - 40 g vylisované šťávy, 40-50 g salátu z rostliny, nebo 10-20 g semen.
Nálev ze sušené drogy je méně účinný, užívá se hlavně při rekonvalescenci po dlouhých nemocech jako mírně posilující čaj, nebo preventivně při hrozbě infekčních chorob. Účinnější je tinktura připravená ze semen.
Zevně se používá jako antiseptický prostředek na rány a různé kožní vyrážky.
V kuchyni se využívají poupata jako náhražka kaparů, nadrobno posekaná semena se přidávají do tatarské omáčky jako náhražka křenu, listy slouží k přípravě salátu a barevné květy se užívají jako koření i ke zdobení pokrmů.
♦Nálev: 3 lžičky drobně řezané nati přelijeme 250 ml vroucí vody a 15 minut louhujeme. Pije se 3 x denně.
dobře uzavře a nechá se 14 dní, za občasného protřepávání, macerovat. Potom se tekutina sfiltruje a je připravena k použití.