Mák
Mák vlčí (Papaver rhoeas)
Byl zavlečen prakticky do celého světa.
U nás roste hojně v obilných polích, u cest a v jetelištích.
Korunní plátky se sbírají od května do srpna v dopoledních hodinách, za suchého počasí. Při sběru se uchopí na horním okraji a vyškubnou se z kalichu. Suší se ve stínu za dobrého přístupu vzduchu ve vrstvě do 3 cm. Drogu chráníme před světlem a ukládáme ji do polyetylénových nebo plechových obalů. Často ji kontrolujeme, neboť snadno vlhne a plesniví.
Vlčí mák se používá při zánětech horních cest dýchacích, především u dětí. Zmirňuje kašel a ulehčuje odkašlávání.
Nejčastěji se používá ve směsích a jako součást sirupů.
V kombinaci s kozlíkem, meduňkou nebo květem hlohu uklidňuje nervovou soustavu.
♦Nálev: 2 čajové lžičky drogy přelijeme šálkem vroucí vody, 10 minut louhujeme a pijeme 2 šálky denně.
♦Sirup: 100 g čerstvých, nebo 20 g sušených, květů přelijeme 250 ml vroucí vody, 12 hodin macerujeme a potom vše vylisujeme. K získané tekutině přidáme 250 g cukru a svaříme na sirup. Užívá se 1 polévková lžíce několikrát za den.