Máta
Máta peprná (Mentha piperita)
Je to druh pěstovaný v mnoha zemích a četných odrůdách.
U nás se rovněž pěstuje.
Lze ji nalézt i jako zplanělou.
Je to kříženec máty vodní a máty klasnaté.
Kvete od července do září. Celá rostlina aromaticky voní.
Nať se sbírá těsně před rozkvětem od června do září za suchého počasí, nejlépe k večeru. Suší se ve stínu v tenké vrstvě při teplotě do 30°C. Listy se získávají sdrhnutím. Droga má štiplavou a silně aromatickou vůni s jemně chladivou pachutí.
Droga se užívá formou nálevu při žaludečních potížích, nemocech žlučových cest a při žlučových kamenech, při trávicích potížích, nevolností a zvracení.
Při kašli, chorobách dýchacích cest a zánětu vedlejších dutin nosních se používá k inhalacím.
Odvar se přidává do koupele při nervovém vypětí a ke kloktání při zánětu dásní.
♦Nálev: 2 lžičky drogy zalijeme 200 ml vařící vody, necháme 15 minut louhovat a potom scedíme. Užívá se 3 x denně po jídle.
♦Odvar: 200 g máty peprné přelijeme 3 l vody, vaříme 3 minuty, necháme 5 minut louhovat. Přidáváme do lázně na posílení nervů, na celkové osvěžení pleti a při svalových křečích. Teplota lázně nemá překročit 38°C. Odvarem též vyplachujeme ústa při zánětu dásní, bolestech zubů a proti zápachu z úst.