Mateřídouška
Mateřídouška obecná (Thymus serpyllum)
Roste v Evropě, ve střední a severní Africe a v Americe.
U nás se nachází na suchých stráních, na mezích a písčinách.
V léčitelství se používá od středověku.
Byla opředena, jako mnoho dalších bylin, množstvím legend a pověstí. Byl jí připisován i magický účinek. Ženy se jí chránily proti čertu a zlým mocnostem.
V době moru ji používaly k vykuřování, aby zastavili šíření moru.
Nať se sbírá na počátku květu od června do srpna. Sběr se provádí ostrým nožem nebo srpem, aby se nevytrhávala celá rostlina. Před sušením odstraníme přízemní dřevnaté části, kořeny a příměsi. Větvičky by neměly být v průměru větší než 1 mm. Suší se na vzdušném stinném místě a pokud možno se neobrací, neboť se drolí.
Užívá se při kataru dýchacích cest, nadýmání, kolikách, kašli, nechutenství a průjmech, při bolestech hlavy, nespavosti a střevních parazitech.
Nejčastěji se podává formou nálevu. Nálev si připravíme ze 2 čajových lžiček drogy, které přelijeme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut louhovat a scedíme. Pije se 3 x denně 1 šálek.
Mateřídoušku můžeme použít i k přípravě oleje, odvaru do koupele, obkladu na pleť, a lze z ní připravit i odvar ve víně. A samozřejmě nelze zapomenout na její použití v kuchyni.
♦Olej: Kvetoucí nať nasbíranou v poledních hodinách naplníme volně do láhve a zalijeme olivovým nebo slunečnicovým olejem tak, aby byl 2 prsty nad bylinkami. Necháme stát 14 dní na slunci nebo v blízkosti kamen. Poté scedíme, dáme do lahviček a uložíme v chladu a temnu. Používá se k masážím při obrně, mrtvici, roztroušené skleróze, chřadnutí svalů, podvrtnutí a revmatismu.
♦Odvar do koupele: 200 g sušené natě dáme do 4 l vody. Krátce povaříme, přecedíme a vlijeme do připravené vanové lázně.
♦Obklad na pleť: Obklad z mateřídoušky má na pleť čistící účinky a po jeho použití je pokožka jemná a vláčná. 2 polévkové lžíce sušené natě přelijeme 150 ml vařící vody, necháme 15 minut louhovat a scedíme. Formou obkladu na obličej jej necháme působit 20-30 minut. Nakonec opláchneme obličej nejprve vlažnou a potom studenou vodou.
♦Odvar ve víně: 2 lžičky řezané natě a 1/2 lžičky semene anýzu dáme do 250 ml vína. Necháme přejít varem a 15 minut louhujeme. Sedíme a pijeme teplý, slazený medem. Užívá se při kataru průdušek, žaludečních chorobách, plynatosti, proti ledvinovým a močovým kamenům, při vodnatelnosti, nervové slabosti, migréně a závratích.
♦V kuchyni se používá nať jako koření do polévek, omáček a uzenin. Koření se s ní hlavně tučná jídla. Uplatnění nachází též v likérnictví při výrobě šartrésky (Chartreuse) a různých žaludečních likérů.