Meduňka
Meduňka lékařská (Melissa officinalis)
Původem je z východního Středomoří.
U nás se pěstuje v zahradách a pouze výjimečně zplaňuje.
Meduňka je velmi stará léčivá bylina a byla zasvěcena Dianině chrámu.
Řekové ji pojmenovali melissophyllon, Římané apiastrum.
Sbírá se bohatě olistěná nať od června do září. Při sklizni uřezáváme stonky několik centimetrů nad zemí tak, aby zůstalo na lodyžních pahýlech vždy několik pupenů. Meduňka je choulostivá na pomačkání, po kterém listy snadno hnědnou a znehodnocují drogu. Sušíme ji opatrně ve stínu. Při sušení umělým teplem nesmí teplota přesáhnout 45°C. Skladuje se maximálně jeden rok, neboť poté rychle ztrácí silici.
Snižuje nadýmání, snižuje krevní tlak, tiší migrénu, uvolňuje křeče žaludečního a střevního traktu, které jsou nervového původu. Z čerstvých i sušených listů se připravuje výborný osvěžující čaj.
Meduňka byla základem pro výrobu tzv. karmelitských kapek, které se užívaly při žaludeční a střevní kolice, bolestech hlavy a nervové slabosti.
►Karmelitské kapky připravíme ze 3 hrstí sušené řezané meduňky, 20 g citronové kůry, 10 g skořice, 10 g muškátového oříšku a zalijeme 1l koňaku. Necháme 10 dní macerovat. Poté přecedíme do dobře uzavřené láhve a uložíme ve tmě, chladu a suchu. Užívá se dle potřeby jednorázově 1-2 lžičky, nebo dlouhodobě 3 x denně 15 kapek.
Meduňková Alpa se používá ke vtírání ráno a večer do nohou k zahnání únavy.
Jako přísada do koupelí se používá meduňka při zánětech nervů a revmatismu.
►Meduňkovou Alpu připravíme z 20 g meduňky, které necháme macerovat 14 dní ve 100 ml Alpy. Potom přecedíme přes plátno.
Zevně se užívá formou obkladů na pohmožděniny a krevní podlitiny, na revmatické opuchliny, při nebezpečí zatvrdnutí mléka v prsech u kojících matek.
♦Nálev z meduňky je velmi vhodný pro zdraví vlasů. 500 g sušené nati meduňky přelijeme 1 l vařící vody, necháme 10 minut louhovat a scedíme. Po posledním opláchnutí vlasů při mytí je opláchneme připraveným nálevem a důkladně promasírujeme.