Okurka
Okurka setá (Cucumis sativus)
Pravděpodobně pochází z Východní Asie. Jako zelenina je známa již přes 6 tisíc let.
V průběhu léta se sbírají nedozrálé, masité nedorostlé bobule, známé jako okurky. Většinou se konzumují v syrovém stavu, nebo se nakládají.
V přírodním léčitelství se okurka uplatňuje jako diuretikum, neboť nejen pomáhá vylučovat větší množství vody, ale dokáže také v této vodě rozpouštět kyselinu močovou, která bývá příčinou vzniku ledvinových a močových kaménků a revmatismu.
Každodenní konzumace okurek je vzhledem k obsahu látek snižujících hladinu krevního cukru vhodná pro diabetiky a blahodárně působí také u lidí trpících chronickou zácpou. Je však nutné každé sousto důkladně rozžvýkat.
Okurka dále snižuje krevní tlak, zlepšuje špatný stav zubů a pomáhá léčit choroby vlasů, zvláště jejich vypadávání.
Okurková šťáva je vynikajícím prostředkem k čištění pleti. Pokud není elektrický odšťavňovač, okurku jemně nastrouháme a pomocí plátýnka nebo silonové punčochy šťávu vyždímáme.
Šťáva je vynikajícím prostředkem na všechny nečistoty pleti jako jsou uhry, vřídky apod. Před spaním umyjte obličej teplou vodou a potom jej potírejte okurkovou šťávou smíchanou s mlékem.
Velké uplatnění nacházejí okurky i v kuchyni. Používají se k přípravě salátů, polévek atd.
O okurkách se sice říká, že jsou pro výživu bezcenné, ale to je omyl. Ačkoliv nemají žádné bílkoviny ani tuky, jsou bohaté na minerály a řadu dalších látek významných pro plnohodnotnost potravin, a proto by neměly chybět v jídelníčku.
♦Masáž okurková: okurku uprostřed rozkrojíme a oběma půlkami krouživými pohyby masírujeme obličej, nejprve tváře, pak partie kolem úst a nakonec krk. Tato masáž je velice osvěžující a dodává pleti potřebnou vlhkost.
♦Maska okurková: čerstvou, středně velkou, okurku nakrájíme na cca 2 mm silné plátky, obložíme jimi obličej a ponecháme působit asi 20 minut. Může se opakovat i několikrát denně.
♦Pleťová voda okurková: na nerezovém struhadle nastrouháme okurku, přelijeme stejným množstvím ředěného lihu, dáme do skleněné nádoby a uzavřeme. Po týdnu scedíme, přidáme stejné množství destilované vody a 2 lžíce čistého glycerinu. Nastrouhanou okurku můžeme využít jako pleťovou masku. Hodí se pro normální i suchou pleť.
♦Salát s měsíčkem: na jeho přípravu potřebujeme 400 g salátové okurky, 250 g cibule, 250 g květů měsíčku (bez zákrovu), 4 ks vařených vajec, kelímek zakysané smetany, kopr, mletý pepř a sůl podle chuti. Okurky oloupeme, nakrájíme na plátky. Cibuli a lístky měsíčku posekáme nadrobno, osolíme, opepříme a smícháme s okurkou. Jednotlivé porce v miskách ozdobíme půlkami vařených vajec, přelijeme smetanou a posypeme nasekaným koprem. Po vychlazení podáváme s banketkami.