Ořešák
Ořešák královský (Juglans regia)
Juglans nebo Jovis glans značí Jupiterův ořech. Ve starověku byl údajně symbolem plodnosti.
Ve starém Řecku byl tvar ořechů přirovnáván k žaludu Jupiterova přirození (glans Jovis - žalud Jupiterův).
Listy bez řapíků se sbírají v červnu a rychle se suší v tenkých vrstvách v silném průvanu teplotou do 40°C.
Pomalým sušením droga hnědne a znehodnocuje se.
Zelená část oplodí se sbírá v červenci a srpnu krátce před dozráním a suší se podobně jako list. Správně usušené oplodí má černohnědou barvu a houbovitou konzistenci. Drogy se uchovávají v papírových pytlích.
Užívá se při střevních katarech, proti průjmu, snižuje hladinu cukru v krvi a zastavuje krvácení.
Je vynikajícím prostředkem proti zánětům počínaje ječným zrnem, přes záněty sliznice úst, žaludeční sliznice až po podrážděnou střevní sliznici. Působí antibakteriálně.
Základní aplikační formou je nálev.
Při pravidelné konzumaci několika ořechů 6 x týdně klesá riziko infarktu myokardu až o 50%.
Do koupelí při svědivých ekzémech, omrzlinách a k posilujícím koupelím se používá odvar.
Stejné použití má i při různých špatně se hojících, hnisajících nebo krvácejících ranách, ke zlepšení nečisté pleti u pubertální mládeže a při hemoroidech, kde jej lze ještě doplnit dubovou kůrou.
V kosmetice se využívá barvících vlastností látky juglon. Výtažek se přidává do opalovacích krémů a olejů, nebo se jim barví vlasy na krásné hnědé odstíny.
♦Odvar do koupele: 500 g čerstvých listů nebo oplodí vaříme 30 minut v 1 l vody. Necháme vychladnout a přecedíme do lázně o teplotě 38°C. Doba koupele 20 - 30 minut.
♦Ořechovka: ořechy na tento likér se mají podle starého přepisu trhat na svátek sv. Jana Křtitele (stejně jako třezalka), tj. 24.června. Na 250 g zelených drobně pokrájených ořechů nalijeme 1 l 50% lihu, přidáme celý kousek skořice, 3 hřebíčky a v uzavřené nádobě necháme vše macerovat v teple 5 týdnů. Potom likér přefiltrujeme, přidáme 500 g cukru rozvařeného v 500 ml vody a stočíme do láhví. Pije se malá stopečka při žaludečních potížích. Ořechovka chutná nejlépe, je-li rozleželá.
♦Nálev: 1 čajovou lžičku jemně řezaných listů přelijeme 250 ml vařící vody a necháme 5 minut vylouhovat. Scedíme a užíváme k pití, kloktání a na obklady. Pokud chceme dosáhnout výraznějších účinků, zvláště na obklady a kloktání, připravujeme minutový odvar.
♦Tinktura: asi 20 zelených ořechů trhaných kolem 20. června pokrájíme, vložíme do láhve se širokým hrdlem a zalijeme 50% lihem tak, aby byl 2 - 3 prsty nad ořechy. Láhev dobře uzavřeme a postavíme na 4 týdny na slunce nebo na teplé místo. Potom sfiltrujeme do láhví a užíváme dle potřeby 1 kávovou lžičku při žaludeční slabosti a hnilobných procesech ve střevech.
♦Víno proti chudokrevnosti: 60 g čerstvých omytých listů drobně pokrájíme a dáme do 700 ml suchého bílého vína. Macerujeme 12 dní. Poté přecedíme a užíváme 1 dcl před obědem a před večeří.
♦Vlasy: čerstvou šťávu ze zelených ořechů musíme hned použít, jinak ztrácí svou barvící schopnost. 50g vody smísíme s 15g zelených slupek, přidáme 25 kamence a 75 oleje. Směs necháme na mírném ohni vylouhovat k požadované barvě a poté jí vlasy potíráme.