Ostropes
30. 10. 2018
Ostropes trubil (Onopordum acanthium)
Roste na většině území Evropy, najdeme jej i v Přední a Střední Asii a zavlečen byl též do Severní Ameriky.
U nás se vyskytuje poměrně vzácně, zejména v teplejších oblastech na pustých místech, železničních náspech a rumištích.
Planě rostoucí rostliny se sbírají celé, od června do srpna. Suší se jen výjimečně, obvykle se užívá čerstvá šťáva nebo alkoholický výtažek.
V lidovém léčitelství se ostropes trubil původně používal na zastaralé vředy a nehojící se rány. Později byla tato léčba shledána zastaralou a neúčinnou a ostropes trubil upadl téměř v zapomenutí. V současnosti je opět ,,v kurzu", neboť byly u něj zjištěny kancerostatické a antimikrobiální účinky.
Kromě toho působí močopudně, upravuje srdeční činnost a rovněž se znovu s úspěchem aplikuje u starých hnisavých a nehojících se vředů a ran.
Podává se i při rakovině dělohy a kůže.
Dříve nacházela rostlina uplatnění i v kuchyni. Mladé lodyhy se loupaly a jedly syrové s octem a olejem, nebo se spařily a podávaly se jako chřest. Z okvětních úborů se odstranily okvětní lístky a zákrovy, květní lůžka se spařila nebo uvařila a upravovala podobně jako artyčoky.
Ze semen se získával olej, který se používal k vaření nebo do svítilen.
♦Alkoholický výtažek: láhev naplníme do 2/3 drobně nakrájenou čerstvou natí z ostropsa a zalijeme 60% lihem. Láhev dobře uzavřeme a necháme na teple a světle 14 dní macerovat. Poté čirou tekutinu slijeme, zbytek vylisujeme a sfiltrujeme. Obě tekutiny smícháme.
♦Šťáva přírodní: nejsnadněji ji získáme ve speciální elektrické odstředivce, použít lze však i obyčejný mixér. Vložíme do něj nadrobno nakrájenou nať, přidáme trochu studené vody a dokonale rozmixujeme. Necháme hodinu stát, vyždímáme přes plátýnko nebo silonovou punčochu a získáme tak léčivou šťávu.
U některých lidí může při konzumaci vzniknout pocit nevolnosti až dávení.
Vzhledem k tomu, že rostlina není dosud plně prozkoumána, nedoporučuje se dlouhodobé užívání a vyšší dávky.
Roste na většině území Evropy, najdeme jej i v Přední a Střední Asii a zavlečen byl též do Severní Ameriky.
U nás se vyskytuje poměrně vzácně, zejména v teplejších oblastech na pustých místech, železničních náspech a rumištích.
Planě rostoucí rostliny se sbírají celé, od června do srpna. Suší se jen výjimečně, obvykle se užívá čerstvá šťáva nebo alkoholický výtažek.
V lidovém léčitelství se ostropes trubil původně používal na zastaralé vředy a nehojící se rány. Později byla tato léčba shledána zastaralou a neúčinnou a ostropes trubil upadl téměř v zapomenutí. V současnosti je opět ,,v kurzu", neboť byly u něj zjištěny kancerostatické a antimikrobiální účinky.
Kromě toho působí močopudně, upravuje srdeční činnost a rovněž se znovu s úspěchem aplikuje u starých hnisavých a nehojících se vředů a ran.
Podává se i při rakovině dělohy a kůže.
Dříve nacházela rostlina uplatnění i v kuchyni. Mladé lodyhy se loupaly a jedly syrové s octem a olejem, nebo se spařily a podávaly se jako chřest. Z okvětních úborů se odstranily okvětní lístky a zákrovy, květní lůžka se spařila nebo uvařila a upravovala podobně jako artyčoky.
Ze semen se získával olej, který se používal k vaření nebo do svítilen.
♦Alkoholický výtažek: láhev naplníme do 2/3 drobně nakrájenou čerstvou natí z ostropsa a zalijeme 60% lihem. Láhev dobře uzavřeme a necháme na teple a světle 14 dní macerovat. Poté čirou tekutinu slijeme, zbytek vylisujeme a sfiltrujeme. Obě tekutiny smícháme.
♦Šťáva přírodní: nejsnadněji ji získáme ve speciální elektrické odstředivce, použít lze však i obyčejný mixér. Vložíme do něj nadrobno nakrájenou nať, přidáme trochu studené vody a dokonale rozmixujeme. Necháme hodinu stát, vyždímáme přes plátýnko nebo silonovou punčochu a získáme tak léčivou šťávu.
U některých lidí může při konzumaci vzniknout pocit nevolnosti až dávení.
Vzhledem k tomu, že rostlina není dosud plně prozkoumána, nedoporučuje se dlouhodobé užívání a vyšší dávky.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář