Ostropestřec
Ostropestřec mariánský (Silybum marianum)
Pochází ze subtropického pásma.
U nás se s ním lze setkat na zahrádkách jako s okrasnou rostlinou ( podobně jako s lichořeřišnicí).
V poslední době se u nás začíná pěstovat ve větší míře v polních kulturách, neboť se ze semen vyrábí důležitý lék pro posílení jater Flavobion, stejně jako německý Legalon.
Sbírá se plod (semeno), list a kořen.
Těsně před dozráním se odřezávají celé chmýřité hlavice a nechávají se dozrát na vzdušných a suchých místech. Semena se získávají vymlácením a zbavením chmýru. Zralé semeno je černé, nebo tmavě hnědé. Při všech pracích je nutno používat rukavice a chránit tak ruce před popícháním. Ve velkém se sklizeň provádí pomocí kombajnu.
V lidovém léčitelství se používá také list, který se sbírá v květnu a červnu v odpoledních hodinách. Ojediněle se užívá též kořen, kopaný v jarních měsících.
Droga se podává formou prášku nebo nálevu a je vynikajícím prostředkem prakticky při všech chorobách jater a žlučníku včetně poškození jater rentgenovými paprsky. Nejenže léčí přetučnění jater a působí při regeneraci jaterních buněk, ale léčí i poškození jater alkoholiků.
Vývar ze semen napomáhá produkci mateřského mléka.
V rekonvalescenci po infekční žloutence se podává nálev z ostropestřce v kombinaci s vlaštovičníkem, který jeho účinnost umocňuje.
Ostropestřec je také jedním z nejlepších prostředků proti depresi.
Silymarin je jen nepatrně toxický, kontraindikace nejsou známé. Semena nikdy nemeleme do zásoby, neboť rychle žluknou a znehodnocují se.
♦Nálev: 1 lžičku rozemletých semen přelijeme šálkem vařící vody a necháme 20 minut louhovat. Pijeme 2-3 šálky denně.
♦Prášek: čerstvě mletá semena smícháme v poměru 1:2 s mléčným cukrem a užíváme 4-5 kávových lžiček denně.
Je lepší a účinnější užívat přímo semena nežli nálev.