Pastinák
Pastinák setý (Pastinaca sativa)
Celoevropská rostlina pocházející z Přední Asie.
Lze ji nalézt divoce rostoucí na lukách, na rumištích, u cest atd.
Pastinák patří mezi prastaré rostliny. Jako léčivka byl znám obyvatelům Egypta, Řecka i Říma.
Sbírá se kořen, někdy též plody.
Kořen se vyryje na podzim v říjnu až listopadu a po důkladném a rychlém omytí se nadrobno nakrájí a suší nejlépe umělou teplotou do 40°C.
Zralé plody se sklízejí nejčastěji v září a dosoušejí buď ve stínu anebo umělou teplotou jako kořen.
Pro svůj vysoký obsah draslíku, vápníku a hořčíku je vhodnou potravinou při osteoporóze, překyselení a nervových potížích.
Zlepšuje chuť k jídlu a působí diureticky, takže jej lze podávati i při dně.
Zvyšuje též mírně pohlavní pud. Zevně hojí zastaralé rány a vředy.
♦Nálev: 2 lžičky sušeného kořene přelijeme 200 ml vařící vody, necháme 10 minut louhovat a scedíme. Pije se 2 x denně před jídlem.
♦Odvar v mléce: 2 kořeny pastináku jemně nastrouháme a dáme do 1 l mléka. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 12 minut. Poté přecedíme a přidáme 3 polévkové lžíce cukru. Užíváme každou půl hodinu 1 polévkovou lžíci při kašli a chrapotu. Lze jej však podávat i při zánětech plic a TBC.
Vedlejší účinky: Pastinák zvyšuje u některých lidí citlivost pokožky na sluneční záření a může vyvolat vyrážky nebo přechodné skvrny na kůži. Dlouhodobé podávání rovněž není vhodné, neboť dráždí ledviny.