Pcháč
Pcháč rolní (Cirsium arvense)
Pcháč rolní, známý též jako pcháč oset, je polní plevel množící se oddenkovitými výběžky.
Vyskytuje se hojně na pasekách, kamenitých stráních, v sutích, v lomech, na rumištích a pustých místech.
Má rád vlhčí i vysychavé půdy, alkalické, neutrální nebo slabě kyselé, kamenité i písčitohlinité.
List nebo kvetoucí nať se sbírá stříháním nebo seřezáváním. Musí se pracovat v rukavicích. Nejvhodnější termín sběru je krátce po rozkvětu koncem června a v červenci.
Květová droga byla využívána jako prostředek protirakovinový, nejdříve ve formě odvaru ve směsi s jinými bylinami ( množství pcháče činilo 1/8 objemu nebo hmotnosti směsi). Odvar býval podáván po lžících, max. 10 - 12 x denně. Moderněji byla připravována tinktura z květů nebo kvetoucí natě, které se podávalo v čaji v takové celkové denní dávce, aby počet kapek odpovídal 1/2-5/8 hmotnosti nemocného.
Povrchově dostupné nádory bývaly obkládány kašovitými obklady z mleté rostliny nebo obklady z odvaru.
Koupele rukou a nohou v odvaru mají značný protirevmatický účinek.
Vedlejší účinky: s ohledem na obsah glykosidicko - alkaloidních účinných látek lze drogu pokládat za potencionálně toxickou, a proto je její vnitřní užívání sporné až nebezpečné.
V žádném případě není vhodný pro těhotné a kojící ženy a malé děti.