Pískavice
Pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum)
Domovem je v Africe a v Evropě, planě roste jen ve Středomoří.
Většinou se pěstuje jako pícnina.
Sklízejí se celé rostliny, nejlépe v srpnu, když dozrají asi 2/3 lusků.
Po zaschnutí a vyzrání lusků se semeno vymlátí a dosuší v tenké vrstvě, nejlépe na plachetce. Droga má silný pach.
V lidovém léčitelství se používá ke zlepšení žaludeční a střevní činnosti, působí příznivě i na trávicí soustavu.
Mírně snižuje krevní tlak, překrvuje kůži a stimuluje hojení ran.
Snižuje též hladinu krevního cukru a usnadňuje odkašlávání.
Užívá se ke zmírnění porodních bolestí, při menstruačních bolestech a menopauzálních potížích.
Vnitřně se nejčastěji podává formou prášku - 4 x denně 1 čajová lžička.
Zevně se přikládají teplé obklady na nezhojené rány, vředy, opuchliny, podlitiny, zduřelé lymfatické žlázy, flegmóny a při artróze. Nejlepší aplikace je formou náplasti - rozvařená kašička se namaže na plátno a přiloží.
Vzhledem k tomu, že se pískavice používá jako uterostimulans, nedoporučuje se její podávání v těhotenství. Diabetici, kteří si píchají inzulin a chtěli by ji použít jako hypoglykemický prostředek, by se měli nejdříve poradit se svým lékařem.
V kosmetice se nálev užívá jako pleťová voda.
K natírání rozpraskaných rtů slouží semena rozdrcená na prášek smíchaná s olejem.
V kuchyni se pískavice používá jednak jako součást kořenících prostředků typu kari, adžibi, čubrici atd. Samotná se podává k sýrům, k ochucení chlebového těsta, do bramborových, zeleninových i houbových polévek.
V zimě vyklíčená semena se jedí jako zimní salát.
♦Nálev: 1 kávová lžička semen na 1 l vroucí vody. Pije se po doušcích, vychladlý, 1 - 2 šálky při tělesné slabosti.
♦Obklad: semeno rozvaříme na kaši, kterou rozetřeme na pláténko potřebné velikosti. Teplé přikládáme na problémová místa.
♦Prášek: semena rozemeleme na jemný prášek, který přesejeme přes síto na mouku. Užívá se 3 x denně 1 čajová lžička prášku, nejlépe smíchaného se zavařeninou..