Řepa
Řepa červená (Beta vulgaris)
„Bílé zelí je sice zdravé, avšak aspoň z 1/3 bychom je měli nahradit zelím červeným. Též bychom neměli zapomínat na červenou řepu,” napsal známý léčitel - páter František Ferda - dr. Zdeňku Rejdákovi v dopise z 09/1978.
Jedl ji už Chamurapi, když roku 1686 př.n.l sestavoval legendární babylonský zákoník.
Staří Římané používali červenou řepu proti horečce a při ,a legie ji vozily sušenou na výpravy do vzdálených končin.
Marcus Gavius Apicius ve své slavné kuchařce De re coquinaria, pocházející z počátku letopočtu, uvádí recept na polévku z červené řepy, která podle něj všestranně prospívá střevům.
Význam kořene řepy červené (Beta vulgaris) pro naši trávicí soustavu potvrzuje doktor David Frej - „Řepa v jakékoli úpravě napomáhá regeneraci jater, což je jeden z významných orgánů trávicího systému i naší detoxikace. V knize Zdravé střevo ji také uvádím jako významný zdroj pozitivních zásadotvorných látek, kterých je v naší potravě díky rafinaci nedostatek. Výplachy čerstvou šťávou jsou vynikajícím prostředkem pro dezinfekci ústní dutiny, v níž trávení začíná.”
Vitamin B9
Červená řepa je zdrojem široké škály minerálů, zejména manganu, draslíku a fosforu, a některých vitaminů. "Vyjímečnou ji dělá obsah vitaminu B9, známého jako kyselina listová. Podle údajů amerického ministerstva zemědělství je dokonce vyšší než v hlávkovém salátu nebo zelí a ve 100 g se skrývá až 1/3 doporučené denní dávky," vysvětluje David Frej jeden z důvodů, proč se dnes řepa považuje za superpotravinu.
Dnes existuje mnoho receptů s červenou řepou, včetně tzv. smoothies. Pokud máte zdravé zuby, bude vám chutnat i syrová nebo jako součást salátu. Málo se přitom ví, že by neměla být kombinována s plody, které obsahují antokyany, pigmentační látky patřící mezi flavonoidy. V tomto případě se jedná o borůvky, brusinky, ostružiny a maliny, o červené zelí a ředkev, ale také černý rybíz a višně a koncentrace některých odrůd jablek.
Jiří Janča nedoporučoval kombinaci s žádným druhem ovoce, ale naopak považoval za vynikající kombinace s různými zeleninovými šťávami.
Oranžová mrkev, oblíbená právě v kombinaci s řepou, nevadí, protože obsahuje barviva ze třídy karotenoidů.
Betanin
Čerstvá červená řepa je oblíbená mezi sportovci, neboť má prokazatelný vliv na jejich výkonnost. Během tréninku mají při konzumaci nižší spotřebu kyslíku a větší vytrvalost. Za jeden z důvodů se označuje betanin, který bulvě dává typickou červenou barvu a dělá řepu řepou. Jeho koncentrace v některých odrůdách přesahuje 500 mg/kg. Betanin se rovněž používá v potravinářství jako barvivo E162 a plody s vyšším obsahem přírodního betaninu se v poslední době dostávají do hledáčku terapeutů díky jejich protinádorovému působení.
Pokud vás po konzumaci červené řepy, například většího množství samotné šťávy, překvapí načervenalá moč, zůstaňte v klidu. Jedná se o příznak tzv. beeturie a červená barva pochází právě z tělem nezpracovaného betaninu. Obecně se beeturie považuje za neškodnou.
*-*
Zdroj: KUCHAŘ, Jiří in Receptář 10/2017, str. 78