Růže
Růže šípková (Rosa canina)
Keř rostoucí v Evropě mimo nejsevernější kraje a v západní Asii.
U nás se vyskytuje hojně na mezích, pastvinách, křovinatých stráních a na okrajích lesů.
Ve starém Řecku byla jako symbol lásky a smrti zasvěcena Afroditě.
Šípky se sbírají v září a říjnu, plně vyzrálé, většinou ručně. Mrazem přešlé, změklé šípky se nesbírají, jelikož nejsou plnohodnotné.
Droga se suší na stinném místě v tenké vrstvě a dosouší se nejlépe v sušárně teplotou do 40°C.
Sušení na kamnech nebo v troubě je nevhodné.
Šípky se uchovávají v jutových pytlích nejdéle 1 rok. Droga se musí často kontrolovat, neboť snadno plesniví a mimo to bývá napadána skladištními škůdci.
Pro svůj vysoký obsah vitaminu C se užívá při rekonvalescenci, virových chřipkách, nemocech z nachlazení, při jarní únavě, v těhotenství, při infekci ledvin a močových cest, jako diuretikum a při delším užívání snižuje cholesterol v krvi.
Pomáhá též při mírnějších průjmech a gastritidě.
♦Odvar: 2 čajové lžičky drcených šípků se přelijí, ve smaltované nádobě, 250 ml studené vody a nechá se 2 hodiny za občasného promíchání vyluhovat. Potom se zahřeje k varu, odstaví a nechá se 15 minut louhovat za občasného promíchání. Nakonec se čaj přecedí přes husté pláténko a pije se teplý 3 x denně před jídlem.
♦Polévka: 40 g šípku, 140 g jablek, 40 g cukru, 10 g škrobové moučky, 1 l vody, žemle.
Propláchnuté šípky zalijeme vroucí vodou, přikryjeme a 5 minut vaříme. Potom odložíme a necháme 3 - 5 hodin vyluhovat. Scedíme, osladíme, přidáme škrobovou moučku rozmíchanou v malé množství vody, nastrouhaná jablka a chvilku povaříme. Podáváme s osmaženou žemlí, kterou jsme nakrájeli na kostičky.
♦Sirup: šípky musí být plně zralé, zcela svěží a zdravé. K výrobě sirupu potřebujeme nejméně 1.5 kg šípků, 2 l vody a 1.5 kg cukru. Šípky rozdrtíme, zalijeme 1/2 - 3/4 celkové dávky vody, rychle přivedeme do varu a vaříme 10 minut. Roztok nejprve přecedíme, potom ještě přefiltrujeme přes hustší plátýnko. Na zbylé šípky nalijeme zbývající část vody a znovu je vaříme 10 minut. Roztok přecedíme a přefiltrujeme jako v prvním případě. Oba tekuté podíly spojíme dohromady. V tomto scezeném odvaru rozpustíme všechen cukr.
Lžička sirupu nahradí značnou část denní dávky vitaminu C.
Se sodovkou poskytuje nápoj s povzbuzujícími účinky.
Vedlejší účinky: dlouhodobé pití se nedoporučuje u lidí s vyšší srážlivostí krve, se sklonem k trombům a zvyšuje nebezpečí oxylátové urolitiázy.