Jdi na obsah Jdi na menu
 


Saturejka

3. 11. 2018

320px-satureja_hortensis_sturm51.jpg

Saturejka

Saturejka je cca 10 - 35cm vysoká rostlina původem z oblasti Středozemního moře. Patří mezi nejstarší koření.
Do omáček, octů a k dochucování jídel ji používali již staří Římané.  Bývala užívána jako afrodisiakum a pravděpodobně ( není spolehlivě doloženo) proto se jí říkalo Satureia, což znamená Satyrova rostlina.
Je součástí koření zvaného čubrica.

 

Nejčastěji se pěstují: jednoleté saturejky zahradní
~ Satureia hortensis Bohnenkraut a Pikanta, saturejka zahradní se zvýšeným obsahem účinných silic Aromata 
~ vytrvalá, vysoce aromatická, saturejka horská Satureia montana Bergbohnenkraut.
Semena do truhlíku vyséváme hustě a celoročně. Těsně pod povrchem vlhké půdy vyklíčí asi za měsíc. Hnojíme málo, stačí 3 lžíce hnojiva Super na truhlík každé 3 měsíce. Když rostlinky dosáhnou výšky asi 10cm, lze začít šetrně odtrhávat lístky. Zaštípnutím vrcholků se rostliny rozkošatí. Saturejky lze pěstovat ve sponu 20x25cm i venku na zahrádce. Vyhovuje jí úživná kompostová půda a slunečné stanoviště. I když je saturejka horská vytrvalá rostlina, před většími mrazy ( vymrznutím) ji na záhonku nutno chránit raději překrytím slámou, hrabaným listím nebo zateplovací netkanou textilií.

 

Použití v kuchyni
Z čerstvé saturejky lze připravit i výborný ocet. Nasekané bylinky vložíme do čisté lahvičky, zalijeme dobrým teplým vinným octem a lahvičku zazátkujeme. Bude-li slabý, přecedíme jej, vložíme nové,  čerstvě nasekané lístky a celý proces opakujeme. Výborný je do salátů, omáček a nejrůznějších marinád. Chuť tohoto octa lze zpestřit přidáním 2 stroužků česneku.
Výbornou chuť získává po ochucení čerstvou saturejkou zvěřina i kuřecí maso. Směs nasekané saturejky, pažitky a petrželky je zase vynikající na pečenou kachnu.

Kvetoucí nať se seřezává do června do září a suší se pokud možno rychle ve stínu. Lze ji sušit svázanou do malých svazečků na půdě na šňůrách. Uchovává se v dobře uzavřených nádobách.
Droga se užívá při katarech žaludku a střev provázených průjmy, nadýmáním, ke zlepšení chuti k jídlu, ale i proti zánětu horních cest dýchacích, srdeční neuróze a proti vysokému krevnímu tlaku.
Baktericidní účinek předurčuje drogu k vnějšímu použití na špatně se hojící hnisavé rány a k výplachům nosu při rýmě.

Čaj proti průjmu: 30 g saturejkové nati a 10 g květů heřmánku. 2 polévkové lžíce směsi krátce povaříme v šálku vody a po 10 minutách scedíme. Pije se 3 x denně.
Nálev: 2 polévkové lžíce drogy přelijeme 500 ml vroucí vody a pod pokličkou necháme 1 hodinu louhovat. Potom scedíme a pijeme během dne po doušcích nebo ve 3 dílčích dávkách.
Tinktura: 10 g drobně řezané natě saturejky dáme do láhve a zalijeme 100 ml 60% lihu. Láhev dobře uzavřeme,
14 dní za občasného promíchávání macerujeme. Potom scedíme, drogu vylisujeme a vše přefiltrujeme. Užíváme
12 - 15 kapek ve 1/4 šálku vody 3 x denně, po snídani, obědě a před spaním.
Víno: 4 polévkové lžíce drogy přelijeme 1 l červeného vína, macerujeme 10 dní a scedíme. Podáváme 2 x denně 50-100 ml. Povzbuzuje organismus, vhodný zvláště při horečkách. Užívá se rovněž jako afrodisiakum.

Vedlejší účinky: Předávkování může vyvolat bolest hlavy a zvracení, proto je nutné dodržovat předepsané dávky.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář