Světlice
Světlice barvířská (Carthamus tinctorius)
Pravděpodobně pochází z východního Středomoří. Původně se pěstovala v Afghánistánu, údolí Nilu a v Etiopii. Měla širokou oblast použití. Je známá jako olejodárná a barvířská rostlina i jako léčivka.
Od 16. století se světlice začala pěstovat i ve střední Evropě.
V Čechách hlavně okolo Žatce a na jižní Moravě.
Matthioli ve svém Herbáři upozorňuje, že její semena jsou výborným krmivem pro papoušky.
Sušené květy se často používaly k falšování šafránu.
Dnes ji lze nalézt na zahrádkách jako okrasnou rostlinu a v Polabí se pro vysoký obsah oleje opět začíná pěstovat jako užitková rostlina.
Květ se sbírá v červnu a červenci tak, že se květní látky vytrhávají z úborů a lehce se vrší do košíčků. Je to práce zdlouhavá a také komplikována tím, že porost nevykvétá stejnoměrně. Květy je nutno sušit ve stínu přirozeným teplem, neboť sluneční záření by mohlo narušit barviva. Semena dozrávají koncem září. Jelikož se nažky samostatně nevydrolují, lze nechat rostliny dokonale vyzrát. Při sklizni v malém je třeba použít ochranné rukavice. Pokud chceme sklízet semena, je nutné květy na rostlině ponechat, aby došlo k opylení. Nažky je nutno sušit opatrně za stálého přehazování a uchovávat na chladném, dobře větraném místě.
Květy v dřívějších dobách sloužily jako velice oblíbené projímadlo, a kromě toho se s úspěchem používaly při žloutence a vodnatelnosti, horečce a zápalu plic.
Droga se podávala formou nálevu. Přes všechny její kladné účinky však upadla v zapomnění.
Nyní, jako mnoho jiného, opět přichází do ,,módy". Semena mají totiž vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a stala se proto součástí správné výživy. Osvědčila se zejména v oblasti prevence kardiovaskulárních chorob, neboť snižují hladinu cholesterolu v krvi. V Indii se proto stal oblíbeným stolním olejem a kromě toho je tam využíván i ke svícení a výrobě mýdel, fermeže a barev. Pokrutiny zbylé po vylisování oleje jsou navíc plnohodnotným krmivem, neboť obsahují 22-25% bílkovin.
Květ světlice má též 2 barviva. Zhruba 20-30% saflorové žluti, která je rozpustná ve vodě a poměrně nestálá, a 0.3-0.6% červeného karmínu. Ten je rozpustný v lihu i alkáliích a je poměrně stálý. Slouží k barvení látek, pečiva a cukroví, přidává se i do líčidel.
máslo | 6,21% |
olivový olej | 8,94% |
slunečnicový olej | 64,57% |
olej ze světlice | 76,3% |
♦Nálev z květů: 1 - 3 g květů přelijeme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut louhovat a poté scedíme. Pijeme
2 - 3 x denně.
Vedlejší účinky: ačkoliv nejsou známy u světlice žádné podstatné účinky, nedoporučuje se, pro jistotu, její užívání v těhotenství.