Svízel syřišťový
Svízel syřišťový (Galium verum)
Rostlina je euroasijského původu.
U nás roste dosti hojně na mezích, suchých lukách, pastvinách a u cest.
Od června do srpna se svírá kvetoucí nať. Suší se ve stínu, ale lze ji sušit i na slunci. Pokud se suší umělou teplotou, tak max. 40°C. Droga se přechovává v papírových nebo jutových pytlích.
Droga působí jako diuretikum a spasmolytikum.
Užívá se formou nálevu při zadržování vody v těle, při zánětech dolních cest močových a křečích hladkého svalstva močového a gastrointestinálního traktu.
Příznivě ovlivňuje rovněž lymfatický systém, činnost sleziny a jater.
Zevně se používá formou koupelí při ošetřování vředů a ran, při některých vyrážkách a v obkladech na popáleniny. Některé prameny dokonce uvádějí, že žvýkání čerstvé natě kvetoucího svízele syřišťového, povázky nebo přítuly pomáhá při rakovině jazyka (není 100% vyzkoušeno).
♦Koupel: hrst čerstvé nebo sušené drogy přelijeme 3l vařící vody, 15 minut louhujeme a scedíme do koupele tak, aby nám voda dosahovala po bedra. Koupel pomáhá při bolestech v bedrech nebo uvolňuje křeče v močových cestách.
♦Ledvinový čaj faráře Künzla: 2 díly svízele, 2 díly zlatobýlu a 1 díl hluchavky (nejlépe purpurové nebo žluté). Čajovou lžičku směsi přelijeme 250ml vařící vody, 10 minut louhujeme a scedíme. Pijí se 3 šálky denně.
♦Mast: 250 g nesoleného vepřového sádla roztavíme v kastrole na mírném ohni a rozmícháme v něm 3 hrsti drobně řezané nati svízele. Po odpaření vody z bylin odstavíme z ohně a necháme do druhého dne macerovat. Druhý den hmotu ještě jednou roztavíme, několik minut zahřejeme a přecedíme. Přecezenou mast plníme do malých kelímků a uložíme ji v chladu. Mast zjemňuje pokožku a lze s ní natírat krajinu jater a sleziny.
♦Nálev: 1 - 2 polévkové lžíce drogy přelijeme 1 l vařící vody a necháme 10 minut louhovat. Poté se scedí a pije se ráno 30 minut před snídani 1/2 šálku. Přes den pomalu po doušcích max. 4 šálky.
♦Tinktura: do 500 ml 60% lihu naložíme 100 g drobně řezané čerstvé natě svízele a v dobře uzavřené láhvi necháme 14 dní macerovat. Poté scedíme, zbytek vylisujeme a vše přefiltrujeme. Užívá se 3 x denně 30 kapek.
Stejným způsobem jako svízel syřišťový lze požít i svízel povázku (Galium mollugo) a svízel přítulu (G. aparine).