Svízel vonný
Svízel vonný (Galium odorata)
Pochází z Evropy, ovšem dnes je rozšířen i v Asii a Severní Americe.
Ve starší literatuře znám pod názvem mařinka vonná.
U nás je poměrně hojný ve stinných a vlhčích listnatých lesích, zejména v bučinách.
Mařinka patří pod vládu Marsu a má zesílený léčebný i narkotický účinek pro zrozence ve znamení Berana a Štíra a hlavně pro ty, kteří mají v osobním horoskopu ascendent v těchto zvířetníkových znameních.
Kvetoucí nať bez kořenů a příměsí trávy se seřezává nožem od května do června. Suší se buď volně ve svazcích na napnutých provazech či drátech nebo na lískách ve stínu za dobrého přístupu vzduchu. Při sušení v sušárně nesmí teplota překročit 40°C. Snadno se zapaří, proto se nesmí mačkat. Při sušení je třeba ji velmi opatrně obracet, neboť se snadno drolí. Sesychací poměr je 5 - 6 : 1. Uskladňuje se v papírových pytlích s polyetylénovou vložkou nebo v plechovkách. Droga velmi snadno vlhne a znehodnocuje se.
Užívá se k léčení trombóz a tromboflebitid, neboť má antikoagulační vlastnosti.
Dále jako mírné sedativum při nespavosti, nervově podmíněné bolesti hlavy, podrážděnosti a neurovegetativních poruchách.
Též jako mírné diuretikum.
Snižuje krevní tlak a užívá se při zažívacích potížích.
Rozdrcený čerstvý list se přikládá na poranění, aby se urychlilo jejich hojení.
Pije se v malých dávkách, nejlépe však ve směsích, zejména s komonicí jenž účinnost zesiluje.
Máčením čerstvé natě v bílém víně se připravovalo tzv. májové víno. Toto víno začali připravovat mniši benediktini již v 9. století a dodnes je velmi oblíbené v Porýní a v oblasti kolem Vídně.
♦Májová bowle: 1 l bílého vína,1 pomeranč, svazeček čerstvého svízele vonného nebo 10 g drogy, 1 sklenka koňaku, 3 lžíce krystalového cukru, sodová voda.
Pomeranč oloupeme, nakrájíme na kolečka, přidáme svízel vonný. Přelijeme bílým vínem, koňakem a necháme několik hodin vyluhovat. Potom svízel vyjmeme a nápoj rozdělíme i s nakrájeným pomerančem do pohárů a dolijeme sodou. Podáváme dobře vychlazené a s kostkami ledu. Pozor na předávkování.
♦Májové víno: v 1 l bílého vína necháme 24 hodin macerovat 1 lžíci nasekané natě svízele vonného. Víno se pije v malých dávkách na uklidnění, při nespavosti.
♦Nálev: 1 čajová lžička drogy se přelije šálkem vařící vody a nechá se 10 minut louhovat. Scedí se a pijí se 2 - 3 šálky denně.
♦Pro kardiaky: směs z 20 g kozlíku, po 15 g srdečníku a oddenku pýru, po 10 g mařinky vonné, máty peprné, routy a fenyklu. Pít 2 - 3 x denně šálek vlažného odvaru. Čaj pomáhá i při srdeční neuróze spojené s bušením srdce.
Vedlejší účinky: při předávkování se dostavují bolesti hlavy, závrati a narkotické stavy.
V těžších případech i vnitřní krvácení.
Podávání je kontraindikováno u pacientů trpících hemofilii.