Tolice
Tolice setá (Medicago sativa)
U nás většinou známa jako vojtěška. Velmi často se pěstuje na polích jako vynikající krmivo pro dobytek.
Původem je pravděpodobně z Přední a Střední Asie.
Lístky a květy vojtěšky sbíráme na počátku kvetení. Trháme celá květenství a sušíme je ve stínu. Po usušení lístky a květ odtrhneme. Lodyhy se nepoužívají.
Je nutno dbát na to aby vojtěška pocházela - pro léčebné a farmaceutické účely - z porostů neošetřených chemicky. Rovněž nelze v kuchyni používat semena chemicky ošetřena proti plísním a rzi, to by bylo velmi nebezpečné.
V přírodním léčitelství se doporučuje při překyselení žaludku, zlepšuje metabolismus, prohlubuje práci srdce, působí proti revmatismu, zvyšuje odolnost organismu, působí při léčení anémie, artritidy, bursitidy, neuritidy.
Čistí ledviny a má blahodárný vliv na močové cesty.
Šťáva z vojtěšky má vysoký obsah chlorofylu a pomáhá proti stárnutí a infekcím.
Ve směsi se šťávou z mrkve je vynikajícím prostředkem při cévních potížích a srdečních poruchách.
Nejvhodnější aplikace čerstvých zelených lístků je formou kuchyňského zpracování. Zvláště výživné jsou vojtěškové klíčky, které jsou ze všech klíčků nejsladší a nejkřehčí.
Přidáváme je do pomazánek, salátů, do omelet, jogurtů atd.
♦Čaj: lžíci sušené směsi květů a lístků vojtěšky povaříme 5 minut v šálku vody. Scedíme a pijeme neslazený ráno a večer.
♦Mléko: 1 l acidofilního mléka, 2 lžíce salátového oleje, 4 lžíce jemně nasekaných bylinek ( směs petrželky, pažitky, vojtěšky a cibulové natě). Do hrnku na mléko dáme bylinky, sůl, olej, přilijeme mléko, dobře promícháme a nepříliš vychlazené podáváme k vařeným bramborům nebo chlebu s máslem.
♦Salát z jarní zeleniny: 1 hlávkový salát, 2 mrkvičky, 1 kedlubna, 4 lžíce vojtěškových výhonků, sladkokyselá zálivka s olejem. Opraný a osušený salát natrháme na menší kousky. Oškrábanou mrkev a oloupanou kedlubnu nastrouháme na hrubší nudličky. Přidáme jemně posekané lístečky z kedlubny a vojtěškové výhonky. Zalijeme zálivkou a ihned podáváme.
♦Tinktura: 20 g jemně umletého semene vojtěšky dáme do 100 g 60% lihu a necháme 14 dní v temnu macerovat. Poté přecedíme, dáme do tmavé láhve a skladujeme v chladnu a temnu. Užíváme 3 x denně 10 kapek před jídlem po dobu 30 dnů. Kůru lze dělat jen 1 x za rok.