Trnka
Trnka obecná (Prunus spinosa)
Roste téměř v celé Evropě.
U nás se vyskytuje hojně ve světlých lesích, křovinatých stráních, na pasekách a mezích.
Daří se jí dobře na suchých a chudých stanovištích, zejména na vápenném podkladu.
Květy se sbírají na počátku květu v dubnu. Snadno se zapařují a proto se nesmí ve sběrných nádobách stlačovat.
Suší se na stinných a vzdušných místech ve vrstvě max. 1 - 2cm. Lze ji sušit i umělým teplem max. 40°C. Dlouhé skladování se nedoporučuje, snadno vlhne a bývá napadána skladištními škůdci.
Plody (trnky) se sbírají na podzim před příchodem mrazů. Sušíme nejlépe umělou teplotou max. 45°C. Sušené uchováváme nejlépe ve skleněných nádobách dobře uzavřených, neboť bývají též napadány škůdci.
Květy se užívají jako laxativum, diaforetikum a antispasmodikum.
Plody se užívají vnitřně jako obstipans, zevně pak jako adstrigens.
Květy i plody působí příznivě při chorobách močových orgánů a mají vliv na úpravu metabolismu, zastavují krvácení a působí léčivě při chorobách srdce a krevního oběhu.
♦Kompot: na zavařování se hodí jen trnky, které spálil mráz. Očištěné trnky nasypeme do studené vody a dáme je vařit. Po několika minutách trnky vybereme na síto a necháme je odkapat. Uvaříme si cukrový sirup (na 1 kg trnek 3 dl vody a 300 g cukru) a sbíráme pěnu do vyčištění. Přidáme kousek celé skořice, několik hřebíčků a trnky necháme několikrát přejít varem. Potom je vybereme, šťávu ještě povaříme a vychladlou nalijeme na trnky v zavařovačkách. Za týden šťávu slijeme, povaříme, dáme zpět na trnky. Na druhý den povážeme zavařovačky dvojitým celofánem, navlhčeným vodou.
♦Nálev: 2 čajové lžičky květové drogy přelijeme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut louhovat, poté scedíme a pijeme 2 - 3x denně šálek.
♦Sirup proti kašli: 100 g květů trnky, 100 g alkoholu, 400 g destilované vody. Trnkové květy se navlhčí alkoholem, zalijí vodou a nechají se vyluhovat 14 dní. Potom se tekutina scedí a svaří na hustý sirup s cukrem v poměru 100 g výtažku a 180 g cukru.
♦Trnky sušené: ze začátku sušíme trnky při malé teplotě. Z napolo usušených trnek vytlačíme pecky a dosušíme při vyšší teplotě max. 45°C. Odvar ze sušených trnek pomáhal našim předkům při bolestech v krku a záduše. Hrst sušených trnek propláchneme studenou vodou, pak na ně nalijeme čistou vodou a povaříme. Odvar přecedíme a osladíme podle chuti cukrem nebo ještě lépe medem.
♦Trnky ve víně: 500 g trnek, 250 g cukru, bílé stolní víno. Dobře vyzrálé trnky vrstvíme do malých skleniček a jednotlivé vrstvy prosypáváme cukrem. Nakonec zalijeme bílým vínem, uzavřeme víčkem a sterilujeme 15 minut při 85°C. Podáváme jako přílohu ke zvěřině nebo k pečené drůbeži. Odkapané trnky můžeme také použít na sýrové chuťovky.