Zázvor
Zázvor pravý (Zingiber officinale)
Pravděpodobně pochází z Přední Indie. Dnes se pěstuje prakticky ve všech tropických oblastech světa.
U nás se pěstuje jedině v botanických zahradách nebo v květináčích jako pokojová rostlina.
Kořeny se sbírají za 6 - 12 měsíců po výsadbě vyoráváním. Koření se připravuje buď jako černý zázvor, což jsou oprané, usušené a neloupané výhonky. Nebo jako bílý zázvor, což jsou oddenky pečlivě oloupané a mnohdy ještě bělené roztokem chlorového vápna.
Na trh přichází zázvor kusový, práškový nebo kandovaný.
Kořen má hřejivé účinky, to znamená, že urychluje metabolismus a v přírodním léčitelství se používá proti nadýmáním a k podpoře trávení, zlepšuje krevní oběh.
Žvýkání spolehlivě zabrání nevolnostem při cestování.
Je též výborným prostředkem při nachlazení a rýmě, má povzbuzující a protikřečové vlastnosti.
Snižuje též hladinu cholesterolu v krvi.
Aplikuje se formou nálevu, prášku nebo tinktury.
♦Nálev: do šálku dáme 2 - 3 plátky zázvoru a přelijeme šálkem vařící vody, 15 minut louhujeme a scedíme.
♦Prášek: půl lžičky nastrouhaného zázvoru se 2 - 3 lžičkami medu podáváme při nachlazení.
Vedlejší účinky: při peptickém vředu, colitidě a v těhotenství se doporučuje užívat zázvor jen v minimálním množství nebo jej vynechat úplně pro jeho silně stimulativní účinky.