Choroš oříš
Choroš oříš (Polyporus umbellatus)
Roste v listnatých a smíšených lesích od července do října. Nejraději má ale velmi teplé období na přelomu srpna. Najdeme ho na kmenech, kořenech či pařezech listnatých stromů (dub, buk, javor). Roste ve shlucích až stovky 4 cm širokých okrových klobouků. Tenké nohy vyrůstají z jedné silnější hlavní, která koření v tzv. sklerociu-černém chumáči vláken, které bývá propletené v kořenech stromů.
Oříš, jak název napovídá, chutná po oříšcích a příjemně voní po kopru. Protože vnitřek houby je poněkud tužší, vyžaduje v kuchyni delší přípravu.
Složení
Ve 100 g sušiny najdeme řadu minerálních látek (vápník, draslík, sodík, mangan, zinek, měď), 46 g vlákniny, 8 g proteinů a 0,5 g cukrů. Zajímavé je také jeho sklerocium, jenž obsahuje řadu proteinů, polysacharidy, ergosterin (základ vitaminu D) a jeden z vitaminů skupiny B.
Pěstování
Choroš oříš je v přírodě poměrně vzácný. V domácím prostředí do lze, s nepříliš velkými úspěchy, pěstovat na substrátu z dubových pilin. Substrát navlhčíme a naplníme jím silnější mikrotenové sáčky. Ty naočkujeme zakoupenou sadbou a při teplotě cca 20°C necháme prorůstat 3-4 týdny. Prorostlý substrát přemístíme do zahrady na stinné místo. Optimální doba pro růst je srpen.
Použití v alternativní medicíně
Choroš oříš má antioxidační a antivirové účinky. Posiluje obranyschopnost organismu. Užívá se často jako podpůrný prostředek při léčbě rakoviny plic, žaludku, tlustého střeva či dělohy. Působí močopudně, pomáhá při urologických potížích a zánětech ledvin, preventivně proti vzniku ledvinových kamenů. Celkově odvodňuje organismus, ulevuje od otoků a zastavuje průjem. Působí také jako relaxans - uvolňuje svaly i pokožku.
Čaj z oříše
15 g sušeného oříše rozdrtíme na prášek a přelijeme 1,5 l vroucí vody. Přecedíme, vypijeme hned 1 šálek a zbytek čaje dopíjíme v průběhu dne. Chuť čaje můžeme vylepšit medem.
Bylinář Pavel Váňa radí:
„Choroš také zvyšuje chuť k jídlu a zlepšuje psychiku. Alkoholový extrakt z oříše působí antibakteriálně a zabírá například i proti stafylokokům.”
-----------------
Podle speciálu Regenerace „Léčivé houby od jara do zimy” z roku 2012 zpracoval Brumla.