Hlíva rozpukaná (shimei)
Hlíva rozpukaná neboli shimei
Původem je z Japonska.
V našich podmínkách roste spíše vzácně od června do září na kmenech, větvích či pařezech listnatých stromů, především javorů a jilmů. Tvoří až 7 cm široké nahnědlé klobouky s vodnatými skvrnami. Starší exempláře. mohou pukat. Noha bývá až 20 cm dlouhá. Obvykle rostou v bohatých trsech.
Složení
Shimei obsahuje řadu polysacharidů, větší množství vitaminů skupiny B a také několik minerálních látek (hořčík, draslík, železo).
Použití v alternativní medicíně
Shimei je silným antioxidantem. Také posiluje funkci jater, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a působí proti ateroskleróze. Klobouky mají silné protinádorové účinky. Osvědčily se především u plicních karcinomů a jeho metastáz, a sarkomu S180. Zároveň působí proti řadě alergií a zlepšuje stav pokožky při dermatózách. Standardní dávkování je 6 g sušené nebo 60 g čerstvé shimei denně.
Shimei extrakt
700 g čerstvých hub pokrájíme na tenké plátky, vložíme do hrnce a přelijeme 1 l vody. Vše opakovaně 1 hodinu přivádíme k varu a poté přefiltrujeme přes kávový filtr. Houby vrátíme do hrnce, opět nalijeme 1 l vody a na prudkém ohni vaříme 30 minut. Opět přefiltrujeme, oba výluhy spojíme a vaříme dokud nevznikne vazká kapalina. Necháme vychladnout, smícháme s moukou nebo strouhankou a vypracujeme řidší těsto, kterým plníme želatinové kapsle. Denní dávka je 2-3 kapsle.
----------------------------------
Podle speciálu Regenerace „Léčivé houby od jara do zimy” z roku 2012 zpracoval Brumla.
http://www.dobrehouby.cz/?p=productsList&iCategory=170