Hnojník obecný
Hnojník obecný (Coprinus comatus)
Od června ro října jsou na dobře hnojených místech (louky, okraje lesa, zahrady) k vidění řídké trsy hnojníku obecného. Hnojník má 3-6 cm široký, zprvu válcovitý, později zvonovitý klobouk s bílými vláknitými šupinami a až 18 cm vysokou dutou nohou. Mladé exempláře jsou obvykle krémově bílé s nahnědlou čepičkou, starší houby se nakonec roztékají v černou kaši.
Hnojník roste velice rychle, na stejném místě ho můžete sbírat i 2x za den. Pozor jen na záměnu s hnojníkem inkoustovým. Ten vyvolává v kombinaci s alkoholem krátkou, ale nepříjemnou otravu.
Pro využití v alternativní medicíně jsou nejvhodnější hodně mladé houby, které buď ihned zpracujeme nebo zamrazíme, Sušit lze hnojník jedině v elektrické sušičce, nikoli běžným způsobem.
Složení
Hnojník obsahuje až 13% sušiny, z níž 30% tvoří bílkovin a 3% tuk. Obsahuje také řadu vitaminů (C, B1, B2) a minerálních látek (draslík, vápník, hořčík, měď, zinek, vanad).
Pěstování
Pěstovat lze na běžném žampionovém substrátu, ale rovněž na pšeničné slámě. Optimální teplota pro růst je do 20°C. Díky rychlému růstu se první sklizně můžeme dočkat již během 4 týdnů.
Použití v alternativní medicíně
V dnešní době je využíván pro svoje antidiabetické účinky. Povzbuzuje chuť k jídlu a celkově zlepšuje trávení. Zároveň snižuje hladinu krevního cukru, posiluje krevní oběh i pružnost cév.
Působí preventivně proti ateroskleróze. Rovněž podporuje imunitní systém. Dlouhodobé užívání snižuje krevní tlak. Využití má například i při střevních infekcích, stresu či problémech s nespavostí.
Hnojníkový extrakt
Přibližně 600 g čerstvých hub nakrájíme nadrobno, vložíme do hrnce a zalijeme 1 l vody. Směs opakovaně hodinu přivádíme k varu a nakonec přefiltrujeme přes gázu. Houby vrátíme do hrnce, přidáme opět 1 l vody a vaříme 30 minut. Opět přefiltrujeme, první a druhý výluh spojíme a již bez hub vaříme na prudkém ohni, dokud nevznikne vazká kapalina. Necháme ji vychladnout, smícháme s moukou a vypracujeme řidší těsto, které plníme do želatinových kapslí. Denní dávka je 1-2 kapsle.
Bylinář Pavel Váňa radí:
„Pro snížení hladiny cukru v krvi užíváme 100-200 g čerstvých, resp. mražených hnojníků, nebo 10-20 g sušených denně. Sušené houby můžeme zamíchat například do jogurtu.”
-------------------------
Podle speciálu Regenerace „Léčivé houby od jara do zimy” z roku 2012 zpracoval Brumla.