Houževnatec jedlý čili šii-take
Houževnatec jedlý čili šii-take (Lentitula edodes)
„Elixír věčného mládí” nebo také „houba dlouhověkosti”. Tak se často říká šii-take neboli houževnatci jedlému.
Houba má až 12 cm široký světle nebo tmavě hnědý klobouk a krátkou nohu. Houba má příjemnou jemně česnekovou chuť a vůni.
V České republice se šii-take běžně nevyskytuje, ale dá se běžně koupi v supermarketech nebo obchodech se zdravou výživou.
Složení
Šii-take obsahuje velké množství proteinů, zinku, draslíku a vitaminů B1, B2 a D. Je rovněž bohatá na polysacharidy a bílkoviny. Kromě toho má i vysoký podíl esenciálních aminokyselin-denní potřebu organismu pokryje již 40 g těchto hub.
Pěstování
Je vskutku nenáročné. Základem jsou 10-15 cm široké a cca 1 m dlouhé špalky listnatých stromů nebo vyšších keřů. Ty nejdřív necháme 24 hodin máčet ve vodě a poté z boku navrtáme 1 cm široké otvory. Do připravených děr naočkujeme sadbu. Špalky pak dáme do vlhkého, stinného prostředí a necháme asi 3 měsíce prorůst podhoubí. Špalky následně přendáme do světlé místnosti s teplotou 12-20°C. Špalky pravidelně kropíme.
Použití v alternativní medicíně
Posiluje imunitní systém a celkově posiluje obranyschopnost. Je účinným antivirotikem, působí jako prevence vzniku nádorových onemocnění, snižuje vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Působí jako prevence arteriosklerózy a chorob srdce i cév. Kromě toho tlumí příznaky celé řady alergií, prospívá zažívání (tlumí žaludeční obtíže, reguluje zácpu) a navíc podporuje i potenci. Standardní denní dávka je 5-15 g sušených nebo 50-150 g čerstvých šii-take denně.
Výtažky z šii-take našly uplatnění i v kosmetice. Působí totiž proti ekzémům, akné a dalším kožním onemocněním.
Čaj ze šii-take
Sušenou šii-take rozdrtíme na prášek. Vrchovatou lžičku prášku přelijeme 1.5 l horké vody a zakryté necháme 15 minut vyluhovat. Po přecezení vypijeme ihned 1 šálek a zbytek dopíjíme v průběhu dne. Chuť lze samozřejmě vylepšit medem.
-------------------------------
Podle speciálu Regenerace „Léčivé houby od jara do zimy” z roku 2012 zpracoval Brumla.