Jidášovo ucho
Jidášovo ucho neboli boltcovitka (Auricularia auricula-judae)
Jidášovo ucho, dříve u nás nazývané také boltcovitka bezová, je jednou z hub tradiční čínské medicíny.
Nejčastěji roste na mrtvých kmenech černého bezu, ale najdeme ji i na vrbách, bucích nebo jiných listnatých stromech. K růstu potřebuje dostatek vlhkosti a spíše chladnější počasí. Ideální pro sběr je tedy pozdní podzim nebo začátek zimy.
Jidášovo ucho má světle až tmavě hnědou barvu s odstíny do červena a zcela nezaměnitelný tvar kalíšku o rozměrech až 10 cm.
Sušené Jidášovo ucho lze běžně zakoupit v supermarketech nebo obchodech se zdravou výživou.
Složení Jidášovo ucho má poměrně vysokou energetickou hodnotu. 100 g představuje až 4000 kalorií. Sušinu tvoří 14% bílkovin, 5.5% minerálních látek (draslík, vápník, hořčík, fosfor, křemík, sodík), 1.2% tuku, 65% cukru a 4% vlákniny.
Pěstování
Domácí pěstování je snadné. Jako základ slouží 10-15 cm široké a cca 1 m dlouhé špalky černého bezu, ale třeba i olše, břízy, jasanu, javoru nebo buku, které necháme nejprve 24 hodin máčet ve vodě. Do špalků pak navrtáme z boku otvory o průměru 1 cm a v nich naočkujeme sadbu. Špalky poté umístíme do vlhkého prostředí a necháme 3-4 měsíce prorůstat. Poté je přeneseme na vlhké stinné místo v zahradě nebo ve skleníku, kde pak plodí 3-5 let. Jinou možností je přinést z lesa rovnou „hotový” špalek, na kterém se již ucho vyskytuje. Ten pak stačí jen dobře zalévat.
Použití v alternativní medicíně
Jidášovo ucho má široké využití při léčbě řady obtíží trávicího traktu. Podává se při problémech se zažíváním, průjmech, bolestech žaludku a léčbě hemoroidů. Obsažené látky působí při snižování vysokého krevního tlaku, jako prevence kornatění cév, infarktu a trombóze. Jidášovo ucho také podporuje imunitní systém a používá se jako prevence proti onemocnění i při rekonvalescenci.
Vysoké množství minerálních látek podporuje růst vlasů a nehtů, a kvalitu pleti.
Extrakt z ucha
5 lžic podrceného Jidášova ucha vložíme do hrnce a zalijeme 1 l vody. Po dobu 1 hodiny opakovaně přivádíme k varu a pak přefiltrujeme přes gázu. Houby necháme v hrnci, přilijeme 750 ml vody a 30 minut vaříme. Přefiltrujeme a smícháme s prvním výluhem. Již bez hub vaříme na prudkém plameni dokud nevznikne vazká kapalina o objemu cca 250 ml. Vychladlý výluh přelijeme do tmavé láhve a uchováme v chladu. Užíváme 1 čajovou lžičku denně přidanou například do čaje.
----------------------
Podle speciálu Regenerace „Léčivé houby od jara do zimy” z roku 2012 zpracoval Brumla.